107392 – 27012012 – Uniunea Europeană continuă să caute soluţii pentru reducerea preţurilor la roaming. Încă din 2007, din cauza facturilor enorme apărute la convorbirile în roaming, s-au luat măsuri pentru a pune limitări acestor tarife.
Ultima plafonare a preţurilor a avut loc în iulie 2009 în urma raportului Vălean. Tarifele, care pentru prima data includeau şi serviciile de roaming pentru SMS şi date, au scăzut atunci, însă, în raportul ei, Adina Vălean cerea o abordare structurală a acestor servicii, adică găsirea de mecanisme pentru încurajarea concurenţei şi scăderea preţurilor în mod natural.
Cum în 30 iunie 2012 expiră acordul de plafonare, în sprijinul adoptării unui nou regulament, Comisia Europeană propune abordarea structurală. Asta înseamnă separarea serviciilor de roaming de cele de telefonie mobilă, ceea ce transformă roamingul într-un business aparte. Astfel că ar putea deveni posibil pentru un consumator să beneficieze de două contracte, unul pentru telefonie mobilă şi celalat pentru roaming, fiecare cu alt operator prezent pe piaţa locală.
Paleta de opţiuni ar deveni astfel mult mai variată, însă clientul va trebui să caute în funcţie de propriul consum operatorul care să-i împlinească aşteptările şi nevoile de comunicare. Acest lucru presupune permiterea accesului pe piaţa locală şi a altor operatori, chiar şi a unor reţele mobile virtuale.
Adina Vălean, care conduce dosarul de roaming din partea grupului ALDE din Parlamentul European, a venit în completarea acestei abordări cu două idei care au găsit sutinere din partea Comisiei Europene.
Prima ar fi opţiunea operatorilor de telefonie mobilă de a nu oferi serviciul de separare dacă reuşesc să coboare preţurile la roaming la nivelul preţurilor practicate local. Cea de-a doua se referă la navigarea pe internet în roaming: „Din 2009 încoace tehnologia a evoluat atât de mult, au apărut nenumărate aparate care permit conectarea la internet astfel încât nu mai putem neglija un aspect al roamingului care în 2009 era trecut cu vederea: transferul de date. Utilizatorii ar trebui să poată să se folosească de reţelele de telefonie mobilă din ţările comunitare în care călătoresc cum se folosesc azi de reţelele wireless, adică, contra unei taxe să poată intra şi naviga pe internet printr-un operator local la preţuri locale”, a spus Vălean.
Noua scădere de preţuri la roaming va intra în vigoare, dacă trece de votul Parlamentului European, în iulie 2012, iar propunerile privind separarea serviciilor de roaming din 2014, concomitent cu o noua scădere a preţurilor. – www.promptmedia.ro