107216 – 23012012 Cele mai îndatorate state din zona euro au o datorie cât 40% din toată economia zonei, iar interconexiunea dintre acestea arată că e suficient ca una singură să intre în colaps, ca şi celelalte să aibă mari probleme, potrivit unei analize a firmei de consultanţă şi recuperare de creanţe Coface, citată de capital.ro.
Datoria publică din zona euro a ţărilor aflate în dificultate, denumite sub acronimul PIIGS, este de 39% din PIB-ul zonei euro, potrivit Coface, ceea ce reprezintă circa patru trilioane de euro.
Datoria Greciei reprezintă doar 4% din PIB-ul zonal, dar cu cât se urcă în clasament, cifrele devin înfiorătoare. Astfel, dacă la datoria elenilor se adaugă cele ale Portugaliei şi Irlandei, ponderea în PIB-ul zonei urcă la 8%, iar dacă punem alături şi datoria Spaniei, procentul urcă la 17%.
Luată de una singură, datoria Italiei cântăreşte cât 22% din PIB-ul zonal.
Ţările s-au împrumutat între ele, aşa că marea majoritate a statele cu datorii au la rândul lor expuneri deloc de neglijat asupra altor ţări în aceeaşi situaţie. Este suficient ca o ţară mare să intre în incapacitate de plată ca toate celelalte să devină aproape incapabile să îşi mai achite datoriile. – www.promptmedia.ro