107231 – 23012012 – Statele Europei arunca anual peste 220 de milioane de tone de mancare la gunoi, in timp ce un miliard de oameni din lume mor de foame.
Ministrii agriculturii si factorii de decizie politica la nivel mondial au anuntat ca in tarile bogate exista multa risipa in ceea ce priveste produsele alimentare, de aceea vor fi demarate programe de educatie nutritionala, potrivit Business24.ro.
Consumatorii din tarile bogate dispun de 220 de milioane de tone de deseu alimentar in fiecare an, cantitate egala cu totalul productiei alimentelor din Africa sub-sahariana, a precizat directorul general al ONU pentru Alimentatie si Agricultura, Jose Graziano da Silva.
„Trebuie sa ne schimbam modul de a gandi, sa fim mai educati. Fiecare aliment aruncat este o pierdere”, a declarat ministrul german al Agriculturii.
O treime din alimentele produse in fiecare an sunt pierdute sau irosite, in timp ce potrivit ultimului raport aparut in 2010, 925 de milioane de oameni la nivel mondial sufera in prezent de foame.
„In Africa oamenii sufera de foame, in timp ce persoanele din tarile dezvoltate, avand prea multe alimente, sufera de obezitate”, noteaza ministrul agriculturii din Indonezia, Suswono Asyraf.
Abundenta si omniprezenta produselor alimentare in economiile dezvoltate denota faptul ca multi consumatori iau masa fara a fi constienti de cata munca exista in salile de productie.
„Daca lasam aceste alimente sa putrezeasca, noi pierdem numeroase resurse financiare, risipim resurse naturale si de asemenea, risipim munca din salile de productie”, a declarat comisarul european pentru Agricultura Dacian Ciolos.
Doar cresterea productiei, insa, nu este suficienta, in opinia lui Ciolos.
„Agricultorii fac deja eforturi pentru a produce mai mult. Trebuie sa privim aceste alimente cu alti ochi. Este o prioritate in tarile industrializate sa valorifice mai mult productia”, a mai adaugat acesta. – www.promptmedia.ro