107455 – 30012012 – Cresterea economica inregistrata de Romania in 2011 este mai mare decat se astepta Fondul Monetar International, insa nu suficient pentru nevoile tarii, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI. „Ne mai lipsesc date, dar se pare ca, si pe ultimul trimestru, exista oarece crestere. Estimam ca, pe 2011, cresterea este de 2,5 la suta, mult mai mult decat estimase FMI, de 1,5%. Ne asteptam la crestere si in 2012 si in anul care urmeaza”, a spus Franks, luni, la Palatul Parlamentului. „Avem si o veste proasta: desi avem crestere, ritmul este insuficient pentru a rezolva problemele Romaniei. 2,5% dezvoltare e mai bine decat nimic, dar nu este suficient din perspectiva pe termen mediu si lung pentru ca Romania sa ajunga la standardul de viata din alte tari”, a precizat seful misiunii FMI in
Desi cresterea economica, precum si cresterea numarului de locuri de munca nou-create a revenit, aceasta este insuficient de robusta pentru a se transpune in economia reala.
Oficialul FMI a mentionat drept arii cu probleme majore locurile de munca disponibile pentru tineri si pentru cei mai in varsta. „Este foarte dificil pentru cei care isi pierd locurile de munca la o varsta inaintata, iar revenirea este insuficienta pentru a rezolva aceste probleme”, a subliniat el.
Franks a precizat faptul ca problema nu este ca romanii nu muncesc destul de bine sau ca nu vor sa munceasca. Problema este ca nu exista locuri de munca si exista domenii cu activitate foarte scazuta, cum ar fi agricultura. In plus, ar fi nevoie de imbunatatirea sistemului de invatamant, pentru a avea o productivitate mai mare.
Jeffrey Franks a mai precizat exista, inca, probleme legate de pensii, in special pilonul II, precum si de distribuirea banilor disponibili pentru asistenta sociala.
„FMI nu crede ca
De asemenea, el a precizat ca nu trebuie acordate subventii pentru toata lumea, deoarece, in acest caz, tot bogatii beneficiaza cel mai mult. „Daca subventionezi un produs pe care toata lumea il consuma, ii subventionezi pe bogati, pentru ca ei consuma mai mult. Subventiile trebuie orientate catre cei saraci, nu spre toata lumea”, a spus Franks. – www.promptmedia.ro