106758 – 06012012 – General-locotenentul Marcel Opriş, directorul general al Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), va coordona integrarea tehnică a tuturor reţelelor de comunicaţii deţinute de stat într-o infrastructură comună destinată schimbului gratuit de date între autorităţile, instituţiile, regiile autonome şi companiile naţionale sau controlate de stat, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptată de Guvern cu discreţie şi care a fost publicată în Monitorul Oficial la 30 decembrie trecut. Lista instituţiilor care vor utiliza gratuit infrastructura telecom a statului va fi aprobată de un nou organism – „Consiliul de coordonare interministerial”, care va aviza şi cheltuielile de dezvoltare a infrastructurii comune. Suportul de comunicaţii va fi asigurat de elemente de infrastructură
disponibile (fibră optică, echipamente asociate ş.a.) de la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR), Teletrans, Transelectrica şi Telecomunicaţii CFR. „Înfiinţarea infrastructurii comune de comunicaţii a statului este motivată de necesitatea unui mediu securizat care să asigure protecţia informaţiilor publice şi a datelor cu caracter personal şi de eliminare a riscului apariţiei de bariere electronice arbitrare între sistemele informatice publice”, potrivit notei de fundamentare a proiectului.
„În termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă (13 februarie 2012 – n.r.), Guvernul va aproba prin hotărâre înfiinţarea reţelei «Intranetul statului», pe suportul de comunicaţii asigurat de infrastructura comună”, se spune la articolul 14 din OUG 117/2011.
Decizia luată de guvern ar putea avea un impact puternic asupra veniturilor înregistrate de companiile private de comunicaţii – cum sunt Orange, Vodafone, Romtelecom şi Cosmote – care furnizau servicii de comunicaţii pentru instituţiile de stat. Potrivit datelor din Nota de fundamentare „doar 12% dintre autorităţile şi instituţiile statului, companiile naţionale, regiile autonome şi societăţile comerciale aflate sub autoritatea entităţilor publice sunt conectate prin reţelele de comunicaţii aflate în administrarea entităţilor de stat cu atribuţii în domeniul comunicaţiilor”.
Anul trecut Guvernul şi Ministerul Comunicaţiilor vehiculaseră ideea creării unei companii naţionale de comunicaţii care să integreze activele statului în acest sector, însă proiectul a fost abandonat fără explicaţii. Prin ordonanţa adoptată în decembrie 2011 statul păstrează însă separat toate aceste companii, şi înfiinţează un nou organism de coordonare – care va aviza noi investiţii în infrastructură.
Guvernul susţine că în ciuda menţinerii structurilor existente şi înfiinţării unora noi rezultatul va fi o eficientizare a activităţii. Pe lângă toate reţelele telecom existente, statul mai vrea să construiască încă una cu bani europeni, în aşa-numitele zone albe, în care infrastructura internet este absentă sau foarte slab dezvoltată. – www.promptmedia.ro