Acasă Politic Bucuresti: Contrar legilor pietei, consumul scade, pretul creste

Bucuresti: Contrar legilor pietei, consumul scade, pretul creste

DISTRIBUIȚI

106831 – 09012012 – Ne-am obisnuit in ultimul timp cu amenintari tot mai frecvente privind o posibila scumpire a energiei electrice. Dar aceasta scumpire ar reprezenta un paradox daca judecam intr-o maniera strict economica. In ultimii cinci ani, companiile din Romania, care consuma circa 70% din productia totala de energie a Romaniei, si-au redus drastic consumul, potrivit Econtext.ro. O lege economica spune ca in momentul in care scade interesul pentru un produs (in cazul nostru electricitatea), atunci pretul sau ar trebui sa dea inapoi. Sau, cel putin, sa nu mai creasca! Totusi, la noi se intampla exact invers. Ca de obicei! In ultimii ani, consumul de energie al sectorului industrial a scazut cu doua cifre, dar pretul energiei a continuat sa creasca.

 

Econtext a analizat consumul in 14 sectoare ale industriei, practic, cele mai importante sectoare industriale. Acestea sunt: metalurgie, chimie si fibre sintetice, constructii metalice, alimentar, prelucrarea lemnului, prelucrarea cauciucului si a maselor plastice, constructii, captarea, tratarea si distribuirea apei, celuloza, hartie si carton, industria mobilei, textile, edituri, pielarie si incaltaminte si extractia minereurilor metalifere. In total, consumul de energie din perioada 2005 – 2010 a urcat in sapte domenii si a scazut tot in sapte. Dar acolo unde au avut loc cresteri (cu exceptia constructiilor metalice), volumele sunt foarte reduse, in comparatie cu sectoarele unde au avut loc scaderi.

Cu alte cuvinte, a scazut consumul de energie in domeniile care utilizeaza multa energie si a crescut in cele care folosesc mai putina energie.

Cea mai drastica scadere a avut loc in activitatea de extractie a minereurilor metalifere: scadere de 71,1% din 2005 (cand consumul s-a cifrat la 426 de milioane de kilowatti pe ora) pana in 2010 (cand consumul din acest sector a totalizat 123 de milioane de kilowatti pe ora).

In metalurgie, domeniul cu cel mai mare consum, declinul a fost de 20,1%: de la 8.463 milioane de kilowati pe ora in 2005, pana la 6.703 de milioane de kilowati in 2010.

Conform unui studiu realizat de Enel, furturile de energie electrica reprezinta in Romania 5,4% din consum, cu mult peste media europeana, de 0,25%. Un alt raport da cifre si mai dureroase: furturile de electricitate ajung pana la 20% din consumul national. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.