107363 – 26012012 – Comisia Europeană a luat, joi, măsuri pentru a garanta că un număr de cinci state membre – Cipru, Italia, România, Slovenia şi Spania – îşi respectă obligaţia de a pune în aplicare norme simplificate privind fuziunile şi divizările. Comisia este îngrijorată în legătură cu faptul că aceste cinci state membre nu au reuşit să îşi îndeplinească angajamentele impuse de directiva referitoare la cerinţele simplificate de raportare şi întocmire a documentaţiei necesare în cazul fuziunilor şi divizărilor.
Termenul de punere în aplicare a normelor în cauză a expirat la 30 iunie 2011. De asemenea, Comisia a solicitat Marii Britanii să pună în aplicare acele părţi din directivă rămase neimplementate. Scopul directivei este de a simplifica cerinţele privind raportarea şi publicarea proiectelor de fuziune sau de divizare. Dacă directiva nu este pusă în aplicare integral în toate statele membre, întreprinderile nu se pot bucura de beneficiile reducerii sarcinii administrative, aduse de directivă. Pentru atingerea acestui obiectiv este necesară punerea în aplicare corectă şi la timp a directivei.
Care este scopul reglementării acestui domeniu la nivelul UE? – Directiva urmăreşte să reducă sarcina administrativă suportată de întreprinderile publice cu răspundere limitată din Europa în domeniul fuziunilor şi divizărilor, prin: reducerea cerinţelor de raportare impuse întreprinderilor, în special în cazurile în care acţionarii decid că anumite rapoarte nu sunt necesare şi în contextul fuziunilor şi divizărilor aşa-zis simplificate între societăţi-mamă şi filialele acestora; reducerea dublei raportări în cazurile în care cerinţele de raportare rezultă şi din alte norme UE; introducerea posibilităţii ca întreprinderile să utilizeze Internetul şi poşta electronică pentru a publica proiectele de fuziune sau de divizare şi pentru a oferi acţionarilor documentaţia necesară.
În ce mod încalcă statele membre această normă? – Deşi majoritatea statelor membre au pus în aplicare integral prevederile directivei, în cinci state membre – Cipru, Italia,
În cazul Marii Britanii, directiva nu a fost pusă în aplicare în