106193 – 09122011 – Ultima acţiune în forţă a acţionarilor minoritari de la PCC SE împotriva conducerii societăţii comerciale Oltchim SA a eşuat. Acţionarii combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea au decis la ultima Adunare Generală a Acţionarilor să îl păstreze în funcţia de director general pe Constantin Roibu. Reprezentanţii Ministerului Economiei, în ograda căruia se află societatea Oltchim, au hotărât, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, să nu susţină punctele de vedere ale acţionarului minoritar PCC, care a cerut înlocuirea directorului general al combinatului. Nemţii de la PCC au mai cerut, de asemenea, restructurarea societăţii vâlcene la şedinţa de miercuri, 7 decembrie. Într-un singur punct conducerea Oltchim şi cea a PCC sunt de acord, şi anume eventualitatea privatizării combinatului chimic vâlcean cu ruşii de la TISE, potrivit cotidianului Impact Real.
Reprezentantul nemţilor, Wojciech Zaremba a fost contrat de liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, care i-a reproşat că acţiunile întreprinse până acum de acţionarul minoritar nu au făcut decât să aducă prejudicii societăţii vâlcene. Cererea de demitere a directorului general al combinatului a generat un protest spontan al angajaţilor în faţa societăţii. Zaremba s-a oferit chiar să dea bani pentru finanţarea materiei prime a combinatului vâlcean.
Oltchim Râmnicu Vâlcea este cea mai importantă unitate din industria petrochimică din România, lider în Europa Centrală şi de Est la PVC, sodă caustică, polioli şi plastifianţi. Societatea are ca acţionar majoritar statul român, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (54,80%), PCC SE Duisburg Deu deţine 17,47% din acţiuni, în timp ce Nachbar Services Limited Nicosia Cyp are 14,02% din acţiuni.
În schimb, liderul Sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu, susţine că Oltchim se poate redresa, dacă acţionarul minoritar PCC Rokita nu va mai întreprinde acţiuni defăimătoare împotriva societăţii vâlcene şi dacă va achiziţiona în cel mai scurt timp Rafinăria Arpechim din
„ Domnul Zaremba doreşte ca managerul nostru Roibu să nu mai fie nici director şi nici membru în Consiliul de Administraţie. Numai că, nu au luat în calcul faptul că domnul Roibu este numit de către acţionarul majoritar, Ministerul Economiei şi Comerţului, care deţine 54,8%, iar politica şi programul de restructurare al Oltchim-ului este întocmit de directorul general. Vor să ne transforme într-un butic, într-o societate cu numai două secţii. Din 2007 şi până acum, PCC a întreprins numai demersuri menite să denigreze şi să frâneze activitatea de la Oltchim. Au obstrucţionat prin toate mijloacele finanţarea societăţii şi s-au opus majorării capitalului social. PCC doreşte, prin toate mijloacele, eliminarea combinatului chimic vâlcean de pe pieţele externe. Acţionarul minoritar nu doreşte ca Oltchim să preia Rafinăria şi Petrochimia Arpechim Piteşti şi să funcţioneze în sistem integrat. Societatea Oltchim are nevoie de finanţare, de capitalizare, cu programe concrete de dezvoltare şi trebuie să funcţioneze în sistem integrat. Dacă tot spun că instalaţiile rafinăriei sunt învechite, de ce nu vin ei cu credite, cu finanţare, cu tehnologie nouă? Intenţia lor este să nu mai producem policlorură de vinil, să funcţionăm cu două – trei instalaţii, iar ei să îşi consolideze piaţa de PVC din Polonia”, spune Mihai Diculoiu.
Reprezentanţii salariaţilor de la Oltchim au întâlnire cu prefectul Ungureanu şi cu parlamentarii vâlceni, cu preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea şi cu primarul Rădulescu, pentru a stabili care sunt soluţiile viitoare de redresare a societăţii. De asemenea, ei au anunţat că este posibil ca săptămâna viitoare să picheteze Ministerul Economiei. Cerinţa expresă a sindicaliştilor este ca Oltchim să nu fie privatizat fără Rafinăria Arpechim Piteşti şi să fie concediaţi cât mai puţini salariaţi.
În opinia lui Diculoiu, scopul celor de la PCC este blocarea combinatului vâlcean prin faptul că acesta ar putea fi obligat să nu mai producă policlorură de vinil şi să funcţioneze doar cu 2-3 instalaţii. Interesul nemţilor de la PCC este de fapt acela de a consolida pe piaţă poziţia combinatului PCC Rokita din Polonia, în detrimentul celui român. – www.promptmedia.ro