106343 – 15122011 – Senatorul Titus Corlăţean, membru al delegaţiei române la Adunării Parlamentare a Consilului Europei (APCE), a atras atenţia membrilor Comisiei pentru afaceri politice a APCE, care are loc la Paris, asupra derapajelor grave de la normele de bază în materie electorală şi de la principiile fundamentale ale democraţiei, generate de actuala putere din România.
Senatorul Corlăţean a criticat în materie electorală şi de standarde democratice din România, menţionând că actualul guvern de coaliţie de la Bucureşti doreşte promovarea unei reforme radicale a legislaţiei electorale, cu violarea standardelor europene în materie, cu puţine luni înainte de alegerile locale şi, respectiv parlamentare, programate în România, în 2012. Guvernul urmează să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare şi organizarea acestora în noiembrie 2012, lucru care, între altele, va induce o stare de confuzie în rândul electoratului, acesta fiind pus în situaţia de a vota cu un număr ridicat de buletine de vot. De asemenea, senatorul Corlăţean nu a exclus ideea ca acestui proces electoral să-i fie asociat, ca urmare a interesului politic partizan al preşedintelui României, organizarea unui referendum care are ca scop, între altele, diminuarea rolului Parlamentului, prin eliminarea Senatului şi reducerea numărului de parlamentari. Acest fapt reprezintă o încălcare suplimentară a normelor electorale europene, care interzic suprapunerea unor procese electorale sau consultări populare cu obiective şi filozofii diferite.
Potrivit senatorului Corlăţean, propunerea de modificare a legislaţiei electorale din România are loc cu cinci luni şi jumătate înaintea alegerilor locale şi cu 11 luni înaintea alegerilor parlamentare, fapt care contravine atât legislaţiei româneşti în vigoare, cât şi recomandărilor Comisiei de la Veneţia, potrivit cărora legislaţia electorală nu poate fi modificată decât cu minimum 12 luni înainte de alegeri.
Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a subliniat că guvernul de la Bucureşti doreşte promovarea unui proiect de lege privind votul prin corespondenţă. Acest proiect nu a fost încă adoptat de Guvern cu doar 11 luni înainte de alegerile parlamentare, nu a fost supus niciunei dezbateri în Parlament. Corlăţean a precizat că adoptarea unui asemenea act normativ, în condiţiile în care nu există o evidenţă clară a românilor care locuiesc în străinătate şi o bază de date corectă la care să aibă acces, în mod transparent, şi opoziţia, societatea civilă şi observatorii independenţi, poate reprezenta o premisă solidă a fraudării alegerilor.
Parlamentarul român a atras de asemenea atenţia asupra faptului că guvernul de la Bucureşti încearcă să preia atribuţiile Autorităţii Naţionale Electorale, care timp de 20 de ani a reprezentat un organism independent menit să vegheze asupra desfăşurării în condiţii democratice a proceselor electorale succesive. Pentru prima dată în ultimii 20 de ani un guvern român doreşte să încalce competenţele Autorităţii Electorale şi Comisiei parlamentare electorale speciale, prin preluarea atribuţiilor legate, între altele, de desenarea colegiilor electorale, în interesul politic al partidelor aflate la putere.
Senatorul român a menţionat că va trimite un memorandum detaliat raportorului APCE şi Comisiei pentru afaceri politice, care să fie încorporat în viitorul raport şi respectiv în rezoluţie, împreună cu o necesară reacţie politică a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
În cadrul dezbaterilor, parlamentari europeni au mai adus în discuţie încălcări considerate de asemenea grave în state precum Federaţia Rusă şi Ungaria. – www.promptmedia.ro