106420 – 19122011 – În urma sesizării Institutului pentru Politici Publice (IPP) adresate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a lua act de faptele deputaţilor care au votat, în 2011, folosind două, respectiv trei cartele (Ciprian-Florin Luca – PSD, Vasile Berci – PNL, Dănuţ Liga – PDL, Marius Dugulescu – PDL, Valentin Rusu – PDL, Ioan Stan – PSD, Gheorghe Ana – PSD, Ion Dumitru – PSD şi Ştefan Vasile Bereş – UDMR), dar şi de cele ale deputaţilor ale căror cartele erau folosite la voturile în plen, Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a comunicat Institutului că: „memoriul formulat de IPP nu a fost înregistrat în evidenţa cauzelor penale,
întrucât din datele existente fapta ar putea constitui o abatere de la Regulamentul Camerei Deputaţilor şi nu o faptă de natură penală.”
În aceste condiţii, IPP a pregătit o iniţiativă legislativă cu articol unic, inspirată chiar din textul unei legi votate de către parlamentari, anume legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, cea care conţine precizări clare privitoare la sancţionarea votului multiplu al cetăţenilor cu ocazia alegerilor.
Potrivit iniţiatorilor, articol unic are următorul conţinut: “Alin. (1) Fapta unui parlamentar de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori asupra aceleaşi propuneri/aceluiaşi proiect de lege în plenul uneia dintre Camere, în şedinţele de plen reunit sau în şedinţele de comisie permanentă, specială şi/sau anchetă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Alin. (2) Tentativa se pedepseşte.
“Considerăm că o faptă similară trebuie pedepsită cu o sancţiune similară iar noua propunere legislativă va permite în viitor procurorilor să înceapă o anchetă şi să încadreze în faptă penală votul multiplu din Parlament.Ne adresăm tuturor liderilor partidelor parlamentare care sunt şi parlamentari să preia această importantă iniţiativă legislativă şi să o depună la începutul următoarei sesiuni parlamentare. Dacă partidele politice nu îşi vor asuma nici de această dată sancţionarea unor astfel de gesturi, au obligaţia – din respect faţă de proprii alegători – să abroge articolul 56 din Legea nr. 35/2008, urmând ca nici alegătorii care votează de mai multe ori să nu mai fie sancţionaţi penal”, se arată îmtr-un comunicat al IPP. – www.promptmedia.ro