106307 – 14122011 – De Ziua Internaţională a Protestului Împotriva Reactoarelor Nucleare, Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni (European Greens), solicită Guvernului României, Ministrului Economiei şi autorităţilor competente să sisteze de urgenţă construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. În condiţiile în care după dezastrul de la centrala nucleară de la Fukushima avariată în urma seismului din 11 martie mai multe ţări europene în frunte cu Germania şi Belgia au decis închiderea treptată a reactoarelor nucleare, „Ministerul Economiei ar trebui să se orienteze mai atent spre susţinerea soluţiilor alternative oferite de resursele de energie nepoluantă (eoliană, hidro, solară). Aici România are un potenţial uriaş” apreciază Toni Momoc, prim-vicepreşedintele Partidului Verde.
Verzii atrag atenţia asupra riscurilor folosirii centralei nucleare de la Cernavodă şi asupra efectelor nocive ale deşeurilor toxice, radioactive.
„Cetăţenii români trebuie să fie informaţi în legătură cu riscurile producerii de accidente nucleare cu consecinţe devastatoare pentru mediu. Românii ar trebui întrebaţi prin Referendum dacă sunt de acord cu construirea de noi reactoare nucleare pe teritoriul ţării. Partidul Verde este singurul partid din România care spune un Nu hotărât atât reactoarelor nucleare 3 şi 4 cât şi proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montana”, spune preşedintele executiv al Partidului Verde, Ovidiu Iane.
Verzii protestează faţă de inconştienţa autorităţilor din România care după tragedia de la Fukushima în loc să frâneze, au intensificat programul nuclear în România. La Cernavodă funcţionează deja două reactoare, care deservesc consumul intern de energie electrică a României. Energia produsă de reactoarele 3 şi 4 ar urma să fie folosită pentru export.
Reactoarele 1 şi 2 de la Cernavodă au întâmpinat mai multe probleme de-a lungul timpului: au fost oprite pentru o scurtă perioadă de timp după ce au fost descoperite unele probleme de natură electrică. Deşi în România activitatea seismică nu este așa de intensă ca în Japonia, cel mai puternic cutremur fiind cel cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter din 1977 produs în Vrancea, nimeni nu oferă nicio garanţie în cazul unui cutremur cu o magnitudine mai mare 7,5 de grade, susţin reprezemtanţii Partidului Verde. – www.promptmedia.ro