Acasă Politic Bucuresti: Guvernul a aprobat 40 de obiective de investiţii privind combaterea poluării...

Bucuresti: Guvernul a aprobat 40 de obiective de investiţii privind combaterea poluării cu nutrienţi

DISTRIBUIȚI

106364 – 16122011 – La propunerea Ministerului Mediului şi Pădurilor, Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern privind aprobarea Listei cuprinzând 40 obiective de investiţii – platforme de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere, precum şi a caracteristicilor principale şi a indicatorilor tehnico-economici aferenţi acestora.

Realizarea obiectivelor de investiţii din cele 40 de localităţi se face în cadrul proiectului “Controlul integrat al poluării cu nutrienţi” finanţat dintr-un împrumut de la Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare, fiecare din cele 40 obiective de investiţii beneficiind de o Hotărâre a Consilului Local prin care s-au aprobat studiul de fezabilitate şi principalii indicatori tehnico-economici. Valorile obiectivelor de investiţii au fost avizate în Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Naţional şi Locuinţe şi se ridică la suma totală de 64.351 mii lei, din care 61.161 mii lei vor fi finanţate din împrumut, iar 3.190 mii lei din contribuţia localităţilor beneficiare, din fonduri proprii sau asigurate de Consiliile Judeţene.

Investiţiile pentru amenajarea platformelor de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere, conduc la organizarea de sisteme de colectare selectivă, compostarea şi aplicarea pe terenurile agricole a deşeurilor biodegradabile reprezentate în particular de gunoiul de grajd din gospodăriile rurale, ceea ce  contribuie la reducerea depozitării necontrolate a acestuia şi la reducerea cantităţilor de deşeuri biodegradabile care ajung la depozitele de deşeuri menajere definitive.

Obiectivul acestor investiţii îl reprezintă implementarea unui sistem de colectare şi compostare a gunoiului de grajd precum şi promovarea unui sistem de management al gunoiului de grajd în cadrul celor 40 localităţi beneficiare, care să asigure utilizarea compostului realizat pentru fertilizarea terenurilor agricole.

România a primit un împrumut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi un Ajutor financiar nerambursabil de la Facilitatea Globală de Mediu pentru a sprijini implementarea Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (Proiectul) în localităţile selectate ca vulnerabile sau potenţial vulnerabile la poluarea cu nutrienţi (ZVN).

Valoarea proiectului, care va fi implementat pe o perioadă de 5 ani, este de 60,04 milioane euro. Sursele de finanţare sunt: împrumut Banca Mondială – 50 mil. euro, donaţie Facilitatea Globală de Mediu (GEF) – aprox. 4,01 milioane euro, contribuţii Consilii Judeţene – 1,40 mil. euro, contribuţii Consilii Locale – 3,63 milioane euro, contribuţie ANAR (Administraţia Naţională Apele Române) – 1 milion euro.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă acordarea de sprijin Guvernului României în vederea alinierii la cerinţele Directivei Nitraţilor a UE prin: (a) reducerea evacuărilor de nutrienţi în corpurile de apă, (b) promovarea schimbărilor comportamentale la nivel regional, şi (c) sprijin pentru întărirea cadrului de reglementare şi capacităţii instituţionale.  Obiectivul global de mediu este reducerea pe termen lung a evacuărilor de nutrienţi în apele ce se varsă în Dunăre şi Marea Neagră, printr-un management integrat al solului şi apelor.

Proiectul conţine următoarele patru componente care vor fi implementate pe parcursul a cinci ani: (i) Investiţii la nivel de comună în aproximativ 69 zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi (ZVN); (ii) Sprijin pentru consolidarea instituţională şi dezvoltarea capacităţii; (iii) Strategie de informare publică şi replicare a intervenţiilor proiectului; şi (iv) Managementul proiectului.

Rapoartele României către Comisia Europeană referitor la implementarea Directivei Nitraţilor, sunt bazate pe monitorizarea concentraţiei de nitraţi din apele subterane şi de suprafaţa efectuată de Administraţia Naţională „Apele Române”. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.