Acasă Politic Bucuresti: Eclipsă totala de Lună pe 10 decembrie

Bucuresti: Eclipsă totala de Lună pe 10 decembrie

DISTRIBUIȚI

106028 – 05122011 – Pe 10 decembrie se va produce o eclipsă totală de Lună. Românii vor putea vedea a două jumătate a eclipsei, Luna răsărind când începe să iasă din umbra Pământului. Chiar şi aşa numai cei care au orizontul estic liber vor putea vedea Luna, potrivit unui anunţ al Observatorului Astronomic din Bucureşti.

Luna răsare în acea zi la ora 16.30 şi vom putea vedea că este scufundată în umbra planetei noastre. Chiar atunci se produce maximul eclipsei şi în următoarele 25 de minute Luna va rămâne în umbră.

Vom putea vedea cum iese din umbră începând cu orele 16.57 până la 18.18 când va rămâne în penumbră. Pentru că penumbra este foarte transparentă putem considera (din punct de vedere vizual) că eclipsa a luat sfârşit. Geometric vorbind eclipsa se va termina la 19.30 când Luna a iesit complet şi din penumbră.

Eclipsa se vede în totalitate din Asia şi Australia. Din America de Nord, Europa şi Africa se va vedea pe jumătate (americanii vor vedea prima jumătate, noi a doua).

Eclipsa durează 5 ore şi 56 de minute, iar totalitatea 51 minute şi 8 secunde. Luna se va afla parţial şi total în umbra Pământului timp de 3 ore şi 32 de minute.

Luna se va afla în constelaţia Taurus, nu departe de steaua Aldebaran şi Pleiade (Cloşca cu Pui). Înspre nord-vest se află planeta Jupiter (cel mai strălucitor astru de pe cerul de atunci în afară de Lună) iar înspre nord-est steaua Capella. Pentru a observa eclipsa nu aveţi nevoie de instrument astronomic. Folosirea unui binoclu sau a unui instrument astronomic nu este necesară, eclipsa fiind vizibilă cu ochiul liber.

În cazul în care aveţi un instrument astronomic îndreptaţi-l spre Lună. Veţi vedea mai îndeaproape suprafaţa lunară.

Cei ce doresc să facă fotografii pot ataşa aparatul foto pe un trepied. Asta pentru că în timpul totalităţii, trebuie folosiţi timpi de expunere de 0,5-2 secunde, în funcţie de gradul de întunecare a discului lunar.

Observatorul Astronomic va fi deschis începând cu orele 16.30. Chiar dacă va fi senin, din cauza orizontului blocat de clădirile din oraş, este imposibil să vedem Luna până în orele 17.30.

Dacă se formează coadă la intrarea în observator se va intra în grupuri de câte 40 de persoane care vor sta pe terasă 20 de minute. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.