106072 – 06122011 – George Maior, directorul SRI, şi Jamie Shea, adjunctul asistentului secretarului general al NATO pentru Ameninţări Emergente de Securitate, au susţinut marţi o declaraţie comună pe tema securităţii cibernetice. Cu prilejul vizitei oficialului NATO în România a fost evaluat stadiul inițiativelor NATO privind atacurile ciberbetice şi bunele practici pe care SRI le are în domeniu. Adjunctul asistentului secretarului general al NATO a anunțat cu acest prilej că luna viitoare va avea loc un exerciţiu prin care vor testate capacităţile de reacţie comună în domeniul atacurilor cibernetice. Directorul SRI, George Maior, a afirmat că, deşi în România cyberterorismul nu pare o amenințare atât de evidentă, ar trebui ca în perioada următoare să ne aşteaptăm la provocări complexe
având ca obiect acest domeniu. „Chiar dacă în România ameninţarea cyberterorismului nu pare atât de pregnantă, în ultimele luni au existat incidente în acest plan, de la atac al unor baze de date la culegere de informaţii în spaţiul electronic”. Aceste atacuri au fost contracarate, a mai afirmat şeful SRI, adăugând că pentru aceasta că este necesară o pregătire deosebită a specialiştilor care contracarează aceste atacuri, colaborare între diversele instituţii implicate, precum şi o alocare de fonduri corespunzătoare.
La rândul său, oficialul NATO a reamintit că Summitul NATO din 2008 a arătat cât de păgubos poate fi un atac cybernetic, prin furtul identităţii persoanelor şi prin împiedicarea instituţiilor statului să funcţioneze corect. Jamie Shea a afirmat că securitatea cibernetică este legată de fiecare aspect al vieţii şi că, din cauza atacurilor şi furturilor cibernetice, în fiecare an din economia lumii dipare câte un trillion de dolari. „Sunt atacate, de asemenea, drepturile de autor, secretele de stat, lucruri din ce în ce mai greu de protejat din cauza atacurilor cibernetice. Deşi este un domeniu nou, nu ne putem da bătuţi în faţa acestei ameninţări. Putem să facem viaţa mai dificilă hackerilor, putem să ne revenim mai uşor în fața unui asemenea atac”.
Jamie Shea s-a declarat impresionat de modul în care în România diferitele departamente şi ministere colaborează formal şi informal în acest domeniu şi cum în România există un sistem care poate da alarma atunci când apare o ameninţare cibernetică.
NATO şi România au semnat, în luna octombrie, la Bruxelles, un Memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul securităţii cibernetice. Documentul a fost semnat de Jamie Shea, adjunct al asistentului secretarului general NATO pentru provocările de securitate emergente, şi din partea României de generalul Dumitru Cocoru, adjunct al directorului SRI, în calitate de autoritate naţionala în acest domeniu. În urma acestei înţelegeri, NATO şi România vor crea un sistem structurat pentru cooperare în mai multe aspecte ale securităţii cibernetice, vor schimba informaţii în caz de nevoie şi vor colabora în cadrul unor echipe de reacţie rapidă în caz de atacuri sau incidente cibernetice. Memorandumul extinde spaţiul de cooperare între NATO şi România şi defineşte proceduri comune de acţiune, astfel încât cooperarea între cele două părţi să devină mai eficientă în toate componentele gestionării cazurilor de atacuri cibernetice (colectare de informaţii, detectare a unui eveniment, analizare, investigare şi reacţie). – www.promptmedia.ro