Acasă Politic Termenul de aliniere la cerintele comunitare a laptelui crud de vaca produs...

Termenul de aliniere la cerintele comunitare a laptelui crud de vaca produs in Romania a fost prelungit pana la 31 decembrie 2013

DISTRIBUIȚI

105651 – 18112011 – Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a obţinut prelungirea, până la 31 decembrie 2013, a perioadei de tranziţie pentru alinierea la cerinţele comunitare a laptelui crud de vacă produs în România. Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animală, organism al Comisiei Europene, a aprobat, în unanimitate, solicitarea României de prelungire, până la 31 decembrie 2013, a perioadei de tranziţie pentru atingerea cerinţelor europene privind calitatea laptelui.Comitetul a precizat că în prezent toate unităţile care au beneficiat de o perioadă de tranziţie pentru a îndeplini cerinţele structurale conform pachetului legislativ de igienă şi-au îndeplinit angajamentele. În ce priveşte calitatea laptelui,

 s-au depus eforturi considerabile şi s-au înregistrat progrese, însă producătorii au solicitat o perioadă de tranziţie suplimentară, până la 31 decembrie 2013, pentru ameliorarea calităţii laptelui crud (şi implicit a sistemului de colectare a laptelui şi a igienei de la fermele de vaci de lapte şi unităţile de procesare a laptelui).

În continuare, România va informa sistematic organismele europene de specialitate asupra progreselor înregistrate pentru asigurarea respectării în întregime a cerinţelor de calitate a laptelui până la termenul fixat.

Beneficiile prelungirii perioadei de tranziţie se vor reflecta asupra tuturor celor implicaţi în sectorul laptelui de vacă, crescători şi fermieri de animale şi operatori din domeniu, centre de colectare sau unităţi de procesare.

Cei care cresc un număr mic de animale au posibilitatea de a-şi valorifica pentru cel puţin încă un an laptele, iar unităţile de procesare pot procesa şi vinde în continuare în România produsele respective.

Este o realizare ale cărei beneficii imediate vor fi păstrarea locurilor de muncă în domeniu sau crearea de altele noi, creşterea efectivelor de vaci de lapte şi în esenţă o modalitate de a evita implicaţii sociale şi economice nedorite, care ar putea rezulta ca urmare a sistării activităţii unităţilor de industrie alimentară.

Fundamentarea acestei decizii a Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animală a fost raportul detaliat elaborat de către ANSVSA, încă din vara acestui an, privind evoluţia situaţiei din sectorul producţiei şi procesării laptelui de vacă, care a inclus particularităţile naţionale, dificultăţile întâmpinate dar şi avantajele de care ar beneficia România în cazul obţinerii unei perioade suplimentare de tranziţie.

Raportul a prezentat faptul că din totalul de 784.200 de exploataţii pentru producţia de lapte de vacă existente în România, cu un efectiv de 3.110.000 capete, 540.000 (85%) sunt cele cu un efectiv de 1 – 3  capete de bovine – exploataţii gospodăreşti care deţin un total de peste 930.000 animale.

Un alt argument inserat în raport a fost acela că doar 80% din laptele furnizat de crescătorii de bovine din România fabricilor de procesare este conform cu reglementările europene.

Estimarea realizată de către experţii ANSVSA la finele raportului prezentat Comisiei Europene, a arătat că la sfârşitul precedentei perioade de tranziţie acordate României – 31.12.2011, un procent de 19% din laptele crud de vacă livrat la unităţile de procesare nu va putea atinge conformitatea cu parametrii de calitate (număr total de germeni/ml şi numărul de celule somatice/ml) prevăzut de reglementările europene.

“Aprobarea solicitării României de prelungire a perioadei de tranziţie pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui crud produs în România, până la 31 decembrie 2013, reprezintă nu numai un câştig pentru fermierii români. Această perioadă suplimentară pe care noi o primim, trebuie să fie una în care fermierii, producătorii, procesatorii, sub coordonarea specialiştilor din ANSVSA, trebuie să facă toate eforturile necesare pentru ca, după expirarea acestei perioade, alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui crud produs în România să fie finalizată! Ştiu că atingerea acestui ţel presupune costuri financiare şi eforturi umane susţinute, dar dacă nu o facem acum, nu vom mai avea această şansă! Am reuşit, prin această decizie, să salvăm de la o sărăcie cumplită micii gospodari, pentru care sumele obţinute din vânzarea laptelui reprezintă, nu de puţine ori, singura sursă de venituri cu care işi întreţin familiile. Am reuşit, de asemenea, să salvăm locurile de muncă din fermele mari şi din idustrie, care ar fi disparut dacă nu se prelungea perioada de tranziţie. Nu în ultimul rând, am salvat milioane de bovine de la tăiere, pentru că dacă femierii – mici sau mari, nu şi-ar mai fi putut valorifica laptele de vacă, este aproape sigur că ar fi tăiat animalele!”, a declarat Radu Roatiş-Cheţan, preşedintele ANSVSA. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.