105335 – 04112011 – Senatul a respins pe 31 octombrie a. c. pentru a doua oară proiectul de lege privind unificarea practicii judiciare, în ciuda faptului că aplicarea neunitară de către instanţele judecătoreşti a legilor adoptate de Parlament este o problemă veche şi pentru care România şi-a asumat în repetate rânduri obligaţia de soluţionare.
Transparency International România atrage atenţia că „sub aparenţa unor bune intenţii legate de evitarea dublării legislaţiei – prin invocarea faptului că reglementări similare se regăsesc deja în noile coduri, Senatul a făcut un mare deserviciu atât justiţiei, cât şi justiţiabililor”.
“Barometrul Global al Corupţiei arăta în 2010 că justiţia este percepută ca a treia cea mai vulnerabilă la corupţie instituţie din România, primele fiind chiar parlamentul şi partidele politice care au decis soarta acestui proiect de lege. Iar principala cauză a acestei percepţii în rândul populaţiei este generată de obţinerea unor soluţii contradictorii în cazuri cât se poate de asemănătoare. Astfel de situaţii se întâlnesc chiar în soluţii ale aceleiaşi instanţe. Apreciem că în astfel de situaţii, întrebarea justiţiabilului dacă nu cumva în spatele unor astfel de soluţii se află mai mult decât simple divergenţe de interpretare, este legitimă. Practica neunitară a instanţelor ne costă pe toţi. Îi costă pe justiţiabili – pentru că beneficiază de un tratament discriminatoriu iar protecţia drepturilor lor rămâne doar un deziderat. Pe magistraţii pentru că sunt chemaţi să soluţioneze un număr foarte mare de contestaţii. Mediul de afaceri, pentru că aşteptarea unei decizii corecte înseamnă pierdere din profit, sau pentru că investitorii străini se feresc să opereze în