105398 – 09112011 – Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a deschis miercuri a IV-a ediţie a Târgului internațional pentru energie al României – Renexpo South-East Europe 2011, care se desfăşoară în perioada 9-11 noiembrie la Sala Palatului din Bucureşti.
Cu acest prilej, László Borbély a felicitat organizatorii şi expozanţii, precizând că: “În contextul demersului de reducere a emisiilor de CO2, Uniunea Europeană şi-a asumat până în 2020, ca ţintă de creştere a utilizării energiei verzi, un nivel de 20% din consumul energetic naţional al statelor membre. România şi-a impus chiar un prag mai ambiţios, şi anume 24%”.
Cu toate acestea, ministrul Mediului şi Pădurilor a precizat că România este foarte atentă la realizarea echilibrului între utilizarea energiilor verzi şi a costurilor impuse de implementarea acestora. “Este foarte important să creăm o economie verde folosind aceste energii alternative, însă trebuie sa avem grijă până unde putem merge. Nu trebuie depăşită limita de suportabilitate financiară pe care cetăţenii şi industria şi-o pot permite. De aceea, în atingerea ţintei pe care ne-am propus-o, trebuie să obţinem un echilibru între cost şi beneficii”, a subliniat László Borbély.
Referindu-se la cadrul legislativ care reglementează statutul certificatelor verzi, ministrul Mediului şi Pădurilor a precizat că a fost finalizată ordonanţa pe baza căreia va fi acordat ajutor de stat prin certificate verzi, pentru producţia de energie regenerabilă: “După trei ani de discuţii avem finalizată, în sfârşit, această ordonanţă ce modifică şi completează Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile. Prin această lege România devine, pentru investitori, una din cele mai atractive ţări din Uniunea Europeană pe acest domeniu. Totuşi, aşa cum am mai spus, există şi o altă faţetă la care trebuie să fim atenţi, aspect ce ţine de strategia energetică a României”, a declarat László Borbély.
Totodată, ministrul Mediului şi Pădurilor a avertizat asupra obligativităţii respectării legislaţiei româneşti şi europene de către investitori, declarând: “Trebuie să fim foarte foarte responsabili privind impactul investiţiilor asupra mediului iar eu sunt foarte ferm când mă refer la respectarea tuturor regulilor ce ţin de biodiversitate, ariile protejate sau Natura 2000. Investitorii, înainte să demareze orice proiect, trebuie să realizaze studii de impact conforme cu legile româneşti şi europene, iar aceste studii de impact să fie făcute ca la carte”.
Totodată, László Borbély a adăugat că Programul privind producerea energiei din surse regenerabiledispune de fonduri pentru investitorii care produc energie din surse regenerabile: “Sprijinim acele companii şi întreprinderi mici şi mijlocii care produc energie verde utilizând surse regenerabile precum eoliană, geotermală, solară, biomasă şi hidro. În acest sens, avem peste 90 de proiecte contractate, prin care dăm investitorului maxim jumătate din valoarea eligibilă dar nu mai mult de 30 de milioane de lei”, a precizat ministrul Mediului şi Pădurilor.
La cea de-a IV-a ediţie a Târgului internațional pentru energie – Renexpo South-East Europe 2011, participă peste 100 de expozanţi, atât din România cât şi din alte ţări europene. În cadrul evenimentului sunt prevăzute conferinţe si workshop-uri pe teme privind energia eoliană, solară, bioenergie, eficienţă energetică, casele “pasive” şi microhidroenergie. Târgul îşi propune, pe lângă schimbul de know-how între participanţi, realizarea unui mediu benefic încheierii de parteneriate, iniţierea unor noi afaceri şi crearea de noi locuri de muncă în domeniul energiilor regenerabile. – www.promptmedia.ro