Acasă Anchete Bucuresti: Ancheteonline: Prejudiciul adus angajatilor Petrom este mult mai mare

Bucuresti: Ancheteonline: Prejudiciul adus angajatilor Petrom este mult mai mare

DISTRIBUIȚI

105616 – 17112011 – Sindicalistii lui Liviu Luca, impreuna cu fosta conducere a Petrom, au reusit printr-o inginerie financiara sa puna mana pe o parte din profitul Petrom pe mai multi ani (1994-2005), bani care reveneau, potrivit legii, angajatilor acestei societati, sustin ziaristii de la ancheteonline. Este vorba despre 4-5 miliarde de euro, bani cu care oamenii lui Luca ar fi achizitionat, printre altele, banca Romexterra, fostele crame ale lui Ceausescu de la Valea Calugareasca, fostul combinat petrolier 1 Mai din Ploiesti, actualul Upetrom si divizia Mecano-Energetica a Petrom, numita Petroserv.De asemenea, o afacere extrem de profitabila pentru Liviu Luca a fost aranjata inainte de privatizarea Petrom: mii de sticle de vin de la Valea Calugareasca ar fi fost distribuite spre vanzare in statiile Peco din tara. Sindicalistul ar fi incasat banii, iar Petrom a fost nevoit sa vanda vinul timp de un an de zile.

In 1998, situatia financiara a Petrom nu era prea roz, in contextul crizei profunde in care se afla Romania. Conducerea de atunci a societatii, formata din directorul general I.G. Popa si directorii executivi Florin Mocanescu, Viorel Tarziu si Gheorghe Supeala, a negociat cu liderii de sindicat, condusi de Liviu Luca ( ai carui locotenti erau Mihai Jianu, Florin Bercea si Cristi Toroipan) ca parte din profitul Petrom (10%), care trebuiau sa intre in buzunarul salariatilor sa fie convertiti in actiuni la aceasta societate. Potrivit contractului colectiv de munca, angajatii Petrom trebuiau sa primeasca, ca bonusuri la salarii, o parte din profitul companiei. In urma blocajului financiar, timp de patru ani (intre 1994-1997), salariatii Petrom nu au mai vazut nicio prima.

Scurgerea banilor de la Petrom in buzunarele lui Liviu Luca s-a facut prin PAS Petrom

Drept urmare, angajatii au semnat in cadrul Federatiei Sindicatelor Libere si Independente (FSLI) din Petrom (cu exceptia celor care faceau parte din Federatia Lazar Edeleanu), condus de Liviu Luca, ca sunt de acord sa fie infiinteze Asociatia Salariatilor din Petrom. Acest PAS a fost mandatat sa negocieze cu conducerea societatii pentru recuperarea restantelor. Surse din cadrul Petrom sustin ca prima inginerie financiara pusa la cale de Liviu Luca si locotenentii sai ar fi fost transferarea unor sume importante de bani, reprezentand cota de participare de 10% din venitul Petrom (bani care reveneau salariatilor societatii), in contul unor persoane fizice, cum ar fi Aurel Ancau (lider de sindicat pe zona de Vest) si a altor lideri de sindicat zonali.

Romexterra, banca lui Luca si Vantu

Din acesti bani, FSLI ar fi cumparata o cooperativa de credit din Targu Mures, transformata apoi in banca Romexterra. De tranzactiile financiare de la Petrom catre PAS Petrom s-a ocupat liderul de sindicat Cristi Toroipan, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vantu, actionar la Realitatea Media. Acesta ocupa si astazi functie de conducere in sindicatul Petrom. “Conducerea Petrom asigurata la acea vreme, printre altii de Ion Bohalteanu (director economic), Gheorghe Supeala, Florin Marculescu au alimentat conturile PAS, condus de Liviu Luca si FSLI, controlat tot de Liviu Luca cu sume de bani foarte mari”, ne-au dezvaluit sursele noastre.

Mii de sticle de vin, vandute fortat in statiile Peco

Banii angajatilor (cota de 10% din profit) au asigurat oamenilor lui Luca un cadru financiar pentru numeroase afaceri la limita sau in afara legii. Astfel, potrivit surselor noastre, cu acesti bani, Luca &company a achizitionat, la un prêt foarte mic, SC Rovit Valea Calugareasca (fostele crame ale lui Ceausescu), “perla coroanei” fiind crama Seciu. Investitia a fost recuperata foarte repede. Sursele noastre sustin ca sindicalistii lui Luca s-ar fi inteles cu conducerea Petrom sa distribuie in toate statiile Peco din tara, mii de sticle de vin de Valea Calugareasca, la preturi foarte mari. Societatea Petrom ar fi achitat plata pe loc si apoi ar fi fost nevoita timp de un an de zile sa vanda vinul.

Combinatul 1 Mai Ploiesti, privatizare cu dedicatie

O alta afacere cu banii PAS Petrom: cumpararea de la FPS a combinatului petrolier 1 Mai Ploiesti, actualul Upetrom. Patronul de astazi al combinatului, Gabriel Comanescu a fost primul administrator al Petrom Service, condus de Liviu Luca. In primul consiliu de administratie a mai facut parte si Sebastian Vladescu, fostul ministru al Finantelor, prieten bun al lui Comanescu. Pe vremea acea, Vladescu era secretar de stat la Ministerul Economiei si Industriilor.

O divizie intreaga de la Petrom, trecuta la o societate privata

O tranzactie in afara legii a fost si instrainarea unor active din societatea de stat Petrom, catre o firma privata, inainte de privatizarea Petrom. Astfel, divizia Mecano-Energetica a Petrom a fost trecuta in proprietatea PAS Petrom, fiind infiintata societatea SC Petroserv SA. Semnatura pe aceasta decizie si-ar fi pus-o directorii din acea perioada de la Petrom, Ion Bohalteanu, Gheorghe Supeala si Florin Mocanescu. De asemenea, SC Petroserv a devenit activ in cadrul SC Petrom Service. Singurul din conducerea Petrom care ar fi refuzat sa semneze aceasta decizie a fost directorul general, Gheorghe Constantinescu, fapt ce adus la demiterea lui. Interesant este faptul ca dupa privatizarea Petrom, cei trei directori care au aprobat aceasta tranzactie, au devenit directori la SC Petrom Service.

Ioan Mocan: Este vorba de daune de 4-5 miliarde de euro

Presedintele Asociatiei pentru Drepturile Petrolistilor si ale Fostilor Petrolieri, Ioan Mocan ne-a declarat ca sindicalistii lui Liviu Luca si-au insusit bunurile financiare ale angajatilor din Petrom, reprezentand cota de 10% din profitul Petrom intre 1994-2005, in valoare de 4-5 miliarde de euro. “Acest profit care a fost convertit in actiuni la Petrom a ajuns in buzunarele lui Liviu Luca si a locotenentilor lui, iar petrolistii nu au vazut niciun ban. La infiintarea PAS ni s-a promis ca banii vor fi investiti in unele afaceri profitabile pentru noi, dar s-au transformat in afaceri profitabile pentru un numar foarte mic de sindicalisti. Cei pagubiti sunt in numar de 72 000 de persoane. Putem spune ca acest caz este un nou FNI, pus la cale de aceeasi oameni”, ne-a declarat Ioan Mocan.

Asociatia pentru Drepturile Petrolistilor si ale Fostilor Petrolisti cere recuperarea prejudiciului

Asociatia pentru Drepturile Petrolistilor si a Fostilor Petrolisti, condusa de Ioan Mocan, fost lider de sindicat la Petrom, si-a propus in statut sa recupereze bunurilor insusite ( 10% din profitul Petrom) in mod ilegal de sindicalistii lui Liviu luca si de omul de afaceri, Sorin Ovidiu Vantu, din perioada 1994-2005. Asociatia pentru drepturile petrolistilor a strans pana acum 37 000 de adeziuni dintr-un numar total de 72 000 de membri ai Asociatiei Salariatilor din Petrom (PAS). La propunerea Asociatiei conduse de Mocan, procurorii au pus sechestru pe proprietatile lui Luca si Vantu, reprezentand 81 de proprietati imobiliare, 5 apartamente, hoteluri, restaurant, spatii comerciale. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.