105105 – 26102011 – Europarlamentarul Sabin Cutaş l-a interpelat pe comisarul european pentru piaţă internă şi servicii, Michel Barnier, cu privire la menţinerea obstacolelor la libera circulaţie şi la angajare pentru cetăţenii români şi bulgari în interiorul UE. Deputatul european a atras atenţia asupra încălcării drepturilor fundamentale, garantate de către Tratatul de la Lisabona, prin promovarea unor politici protecţioniste la nivel naţional. Sabin Cutaş a adresat interpelarea orală în contextul dezbaterii aferente celor 12 priorităţi ale Actului privind piaţa unică propuse de către Comisia Europeană.
„Doresc să-mi exprim aprecierea faţă de eforturile domnului Barnier în vederea adoptării cadrului necesar pentru existenţa unei pieţe europene pe deplin integrate şi să reamintesc că piaţa unică reprezintă nucleul cooperării dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, asigurând libera circulaţie de bunuri, servicii, capital şi persoane. Aceste libertăţi fundamentale, garantate de către Tratat, suferă însă diferenţe atunci când sunt transpune în anumite contexte naţionale”, a declarat Sabin Cutaş.
„La această realitate se adăugă contextul economic şi financiar actual, care favorizează politicile protecţioniste. Una din cele 12 pârghii pentru stimularea creşterii economice o constituie mobilitatea lucrătorilor”, a precizat deputatul european.
„Cum se împacă acest deziderat cu menţinerea obstacolelor pentru cetăţenii din noile state membre atât la libera circulaţie, cât şi la angajare?”, a dorit să ştie Sabin Cutaş.
Michel Barnier s-a arătat, la rândul său, îngrijorat cu privire la reacţiile populiste care periclitează buna funcţionare a pieţei unice: „Aţi evocat, în interpelarea dumneavoastră, un aspect important, care ar trebui să ne preocupe pe toţi, deopotrivă: reacţiile protecţioniste. Sunt foarte îngrijorat cu privire la anumite decizii populiste sau protecţioniste ale statelor membre. În spatele acestor puseuri- fondate pe nesiguranţă socială, economică sau uneori pe furie socială- se află, de fapt, întoarcerea la naţionalism, iar prima victimă este piaţa unică.”
Comisarul european a menţionat, în acest context, că va propune până la sfârşitul anului, crearea unui paşaport european al competenţelor, astfel încât procedurile de recunoaştere mutuală a calificărilor profesionale să fie simplificate.
Acesta a mai precizat că: „într-un moment în care ne confruntăm cu o gravă problemă demografică în Europa, mobilitatea constituie răspunsul pentru deficitul de forţă de muncă calificată în anumite state membre.” – www.promptmedia.ro