Acasă Politic Sclavia modernă la români

Sclavia modernă la români

DISTRIBUIȚI

104942 – 20102011 – Deputatul Valeriu Zgonea, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, a participat miercuri, 19 octombrie 2011, la recepţia organizată de David Cameron, prim-ministru al Marii Britanii, cu ocazia celebrării zilei anti-sclavie.

În cadrul recepţiei, premierul britanic a prezentat priorităţile luptei pentru combaterea traficului de fiinţe umane: conştientizarea opiniei publice cu privire la gravitatea problemei, întărirea cadrului legislativ şi instituţional şi susţinerea organizaţiilor neguvernamentale care activează în acest domeniu.

La rândul său, Anthony Steen, preşedintele Human Trafficking Foundation, a precizat că România este una dintre ţările unde au început să se vadă rezultatele luptei împotriva traficului de fiinţe, iar acest lucru se datorează în special eforturilor făcute pentru consolidarea legislaţiei. El i-a mulţumit lui Valeriu Zgonea pentru activitatea depusă de grupul parlamentar din România pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ.

„Am făcut progrese în anumite privinţe, dar problema rămâne în continuare una foarte serioasă. Cifrele raportate anul acesta indică o creştere cu 30% a numărului de persoane care cad victime acestor forme de sclavie modernă. Numai în 2011, în ţara noastră au fost identificate aproape 500 de victime ale traficului de fiinţe umane, dintre care peste 150 sunt copii. Amploarea fenomenului este direct legată de sărăcia şi austeritatea impuse de actualul guvern. Nu avem centre de consiliere pentru victimele care cad pradă traficului de persoane. Nu avem programe educaţionale, prin care să îi pregătim pe copii şi pe părinţi”, a spus Valeriu Zgonea, coordonatorul Grupului parlamentar pentru combaterea traficului de persoane.

La nivel internaţional, statisticile relevă faptul că anual sunt traficaţi în lume peste 1,2 milioane de copii, în jur de 95% dintre victime au experienţe traumatizante psihice şi fizice, 43% dintre victime, dintre care peste 98% sunt femei şi fete, sunt exploatate pentru sex. Complexitatea fenomenului impune o abordare integrată şi multidisciplinară, care să reunească prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane, protecţia, sprijinul şi asistenţa acordată victimelor, precum şi evaluarea politicilor publice în domeniu.

Anterior recepţiei de la Londra, Valeriu Zgonea a participat la reuniunea „Unindu-ne forţele împotriva traficului de persoane”, organizată la Academia Diplomatică din Viena, pe 17 octombrie a.c., în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua anti-trafic a Uniunii Europene.

„Din nefericire, la toare reuniunile internaţionale, numele României este asociat reţelelor de crimă organizată pentru exportul de fiinţe umane. Trebuie să facem eforturi pentru a combate acest fenomen. Creşterea nivelului de trai, îmbunătăţirea cadrului legislativ, dezvoltarea instituţiilor specializate, susţinerea activităţii neguvernamentale şi combaterea corupţiei – toate aceste lucruri sunt necesare dacă vrem să oprim traficul de persoane”, a subliniat Valeriu Zgonea. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.