104619 – 07102011 – Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte PSD, si-a exprimat, la Nicossia, solidaritatea cu poporul cipriot, confruntat cu divizarea tarii si consecintele sale dureroase, precum si cu amenintarile tot mai ingrijoratoare din partea Turciei, se arată într-un comunicat remis PROMPT MEDIA. Vicepresedintele Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European a pledat, de asemenea – in cadrul unei conferinte asupra migratiei si azilului, organizata de biroul Parlamentului European in Cipru – pentru o cooperare mai stransa in vederea stoparii fluxurilor migratorii dinspre nordul Africii.
Corina Cretu a avut, vineri, impreuna cu o delegatie a Parlamentului European, discutii cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cipru, Erato Markoulli, si cu ministrul de Interne, Neoklis Sylikiotis. „Dialogul cu reprezentantii Guvernului Republicii Cipru are loc intr-un moment complicat pentru Cipru, atat in plan extern, cat si intern, in contextul disputei cu Turcia privind forajele din Mediterana si al concluziei comisiei de ancheta privind responsabilitatea sefului statului in producerea exploziei care a distrus centrala ce producea 60% din energia electrica necesara insulei. Cred ca Uniunea Europeana trebuie sa fie mai solidara si mai prompta in a-si arata, inclusiv prin suport economic concret, suportul pentru tarile membre, in momente dificile”, a declarat europarlamentarul roman.
Corina Cretu se va intalni, de asemenea, cu Arhiepiscopul Crysostmos al II-lea si cu Comitetul familiilor persoanelor disparute in urma invaziei turce si va participa la o slujba de pomenire a victimelor confruntarilor din 1974. Maine, europarlamentarul roman se va deplasa in zona ocupata a Ciprului de Nord, la groapa comuna de la Airkotissa si la vestigiile bisericilor si locurilor sfinte distruse in urma instaurarii brutale a ocupatiei turce. „Divizarea Ciprului pe criterii etnice si confesionale este o rana a secolului trecut la inchiderea careia UE trebuie sa contribuie mai activ. Vedem in aceste zile cum o disputa pe un subiect stringent – accesul la resursele de petrol si gaz – poate reaprinde oricand un conflict inghetat. Consider ca institutiile europene trebuie sa isi asume o mai mare responsabilitate in solutionarea acestor doua dosare presante: securitatea energetica a Uniunii Europene si conflictele inghetate din interiorul si imediata vecinatate a granitelor UE”, a subliniat Corina Cretu. Vicepresedintele Comisiei europarlamentare pentru Dezvoltare a precizat ca problemele cu care se confrunta Cipru risca sa se repercuteze asupra UE o data cu preluarea de catre aceasta tara, anul viitor, a presedintiei semestriale a Uniunii. – www.promptmedia.ro