Acasă Politic Cluj Napoca: IRES: Romanii sunt ingrijorati, fatalisti, nefericiti si rezervati

Cluj Napoca: IRES: Romanii sunt ingrijorati, fatalisti, nefericiti si rezervati

DISTRIBUIȚI

104474 – 03102011- Românii sunt îngrijoraţi, fatalişti, nefericiţi, rezervaţi dar în acelaşi timp optimişti şi mândri că sunt români, arată datele rezultate din studiul despre starea naţiunii realizat, în septembrie, la nivel naţional, de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES.  Studiul analizează care sunt cele mai mari îngrijorări si probleme ale românilor, dar deopotrivă scanează mentalul colectiv în ceea ce privesc resorturile în care oamenii îşi găsesc fericirea şi îşi fac proiecţiile de viitor.  În contextul permanentizării crizei economice, studiul pune accent pe percepţiile românilor cu privire la traiul de zi cu zi, dar şi asupra posibilităţilor de a depăşi grijile cotidiene. Printre cele mai mari îngrijorări ale românilor, în momentul de faţă, se afla: nivelul corupţiei,

 

 salariile, sistemul de sănătate şi prăpastia dintre oamenii bogaţi şi cei săraci, în legătură cu care sunt îngrijoraţi peste 80% dintre respondenţi.

Cea mai importantă problemă a ţării identificată de respondenţi este lipsa locurilor de muncă.

Situaţia economică a ţării este percepută ca fiind proastă sau foarte proastă în acest moment de către 81% dintre respondenţi, în timp ce doar 15% consideră că aceasta este bună sau foarte bună. Lipsa banilor şi starea materială în general este identificată de respodenţi ca fiind cea mai mare problemă personală.

Există mai mulţi români nefericiţi decât fericiţi (47% vs. 40%), în timp ce 12% dintre români nu se consideră nici fericiţi, nici nefericiţi.

Mai mult de jumătate dintre români (58%) cred că situaţia economică actuală a ţării este mai proastă sau mult mai proastă decât cea existentă înainte de 1989.

Românii sunt totuşi optimişti, 52% dintre ei considerând că peste 5 ani economia ţării va merge mai bine, în timp ce 11% consideră că aceasta va fi la fel, iar 26% sunt de părere că va fi mai proastă. Românii cred însă că majoritatea conaţionalilor (63%) sunt mai nefericiţi decât înainte de 1989. 73% dintre români l-ar sfătui pe un tânăr care are şanse să îşi găsească un loc de muncă în străinătate să plece, în timp ce doar 25% l-ar sfătui să rămână în România.

Opt din zece români cred că majoritatea oamenilor încearcă să profite de pe urma celorlalţi, în timp ce patru din zece nu se simt în siguranţă.

Mai mult de 90% dintre respondenţi sunt de părere că majoritatea oamenilor bogaţi din România au făcut avere în mod necinstit, în timp ce doar 4% consideră că aceştia au făcut avere în mod cinstit.

85% dintre românii care cred în Dumnezeu (95%) se bazează în mare sau foarte mare măsură pe ajutorul divin atunci când au greutăţi, iar 45% sunt de părere că lucrurile ar merge mai bine în România dacă liderii religioşi s-ar implica în politică (20% – sigur da, 25% probabil da).

Ancheta a fost realizată telefonic, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.383 de indivizi de 18 ani şi peste. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.