105149 – 28102011 – Planul fara precedent de salvare a Greciei, prin care liderii din UE spera sa stabilizeze economia europeana, va presupune costuri uriase, suportate, in primul rand, de guvernele din zona euro. insa statele care nu fac parte din uniunea monetara vor fi afectate si ele, iar romanii ar putea fi obligati sa suporte indirect o parte din aceste cheltuieli in urmatoarea perioada, avertizeaza analistii, citaţi de cotidianul Adevărul. Adevaratele consecinte vor aparea insa pe termen lung, iar pericolele pentru Romania sunt numeroase, continua acestia. Prezenta pe piata autohtona a unui numar ridicat de banci care vor fi afectate de strategia de salvare reprezinta principalul risc pentru economia romaneasca generat de acordul incheiat la Bruxelles.
Liderii europeni au decis miercuri noapte ca singura modalitate prin care mai pot salva Grecia de la faliment este sa oblige creditorii privati ai statului elen (banci comerciale si fonduri de investitii) sa stearga 50% din valoarea imprumuturilor pe care le-au acordat Atenei. Bancile-mama ale multor institutii de credit care activeaza in Romania vor suporta astfel pierderi de miliarde de euro. Practic, daca o banca detinea obligatiuni guvernamentale elene in valoare de 10 miliarde de euro, ea va mai primi doar cinci miliarde, iar restul vor fi pierderi. in plus, planul de recapitalizare a bancilor, prin care liderii europeni spera sa redea increderea pietelor fata de sistemul bancar european, va presupune costuri suplimentare pentru institutiile de credit. Acestea vor fi nevoite sa faca rost de sume importante pentru a indeplini noile conditii de capital, iar optiunile prin care pot face acest lucru sunt limitate. Planul prevede ca acestea sa se imprumute de pe piete, insa, din cauza dobanzilor ridicate cerute de investitori pentru a finanta institutiile riscante, cu probleme, multe banci nu vor reusi sa faca acest lucru. Pentru a evita o astfel de situatie, guvernele din zona euro au anuntat ca vor oferi garantii in valoare de 30 miliarde de euro in vederea facilizarii accesului bancilor la finantare, insa masura ar putea face mai mult rau decat bine: investitorii sunt constienti ca asemenea garantii sunt acordate doar in situatii de risc. „Nu exista apetit in piete pentru finantarea bancilor”, spune Doru Lionachescu, presedintele casei de investitii Capital Partners.
in cazul in care bancile nu se pot imprumuta din piete, atunci ele pot apela la guverne. Daca vor obtine bani de la stat, atunci este aproape sigur ca vor fi nationalizate. Multe guverne ar putea accepta sa faca acest lucru pentru a evita un faliment care sa cauzeze o intreaga „cascada” de intrari in colaps.
Statul roman ar putea nationaliza banci
– Nu ar trebui sa excludem nici posibilitatea ca statul roman sa se afle in situatia de a nationaliza banci, crede Lionachescu. „Sper sa se lucreze deja la mecanisme in acest sens. Ne-ar costa foarte mult sa nu facem acest lucru”, spune el. Liviu Voinea il contrazice insa. „Nu are statul roman bani pentru a nationaliza banci”, sustine acesta. „Ar fi de-a dreptul penibil. Statul s-ar imprumuta la marile banci pentru a finanta la randul lui subsidiarele din Romania ale acestor institutii”, continua el. Posibilitatea nu trebuie insa exclusa, recunoaste Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).
„De unde sa ai bani sa bagi in banci? Îi tiparesti sau te imprumuti”, explica Voinea, adaugand ca planul de recapitalizare va duce la cresterea inflatiei in UE si, implicit, si in Romania.
Semnale contradictorii de la Franta si Germania
– În cazul in care nici statele nu-si pot permite sa le imprumute, atunci bancile se vor putea indrepta catre Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara (EFSF, fondul de urgenta al UE). intelegerea de miercuri noaptea prevede majorarea capacitatii de creditare a acestuia de la 440 de miliarde de euro de „patru, cinci ori”, potrivit declaratiilor facute miercuri noapte de Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei. Astfel, valoarea fondului ar putea ajunge pana la 2.000 de miliarde de euro, suficient pentru a putea suporta salvarea sistemului bancar. Nu se stie insa cum anume se vor obtine acesti bani, iar Germania se opune categoric folosirii acestor bani pentru a imprumuta bancile.
Romanii s-ar putea imprumuta mai scump – Din cauza pierderilor inregistrate, bancile ar putea incepe sa aplice dobanzi mai mari pentru creditele acordate, dar asta doar in cazul in care nu sisteaza creditarea din lipsa de lichiditati, avertizeaza analistii. „Sper sa se lucreze deja la mecanisme pentru eventuala nationalizare a bancilor in Romania. Ne-ar costa foarte mult sa nu facem acest lucru” – www.promptmedia, sursa – Adevărul