Acasă Politic Bucuresti: Seminar international pe tema interzicerii testelor nucleare

Bucuresti: Seminar international pe tema interzicerii testelor nucleare

DISTRIBUIȚI

104540 – 05102011 –   Secretarul executiv al Comisiei pregătitoare (PrepCom) a Organizaţiei Tratatului pentru interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO), ambasadorul Tibor Toth, s-a aflat la Bucureşti, pe 4 octombrie a. c., pentru a participa la deschiderea oficială a lucrărilor seminarului internaţional cu tema “Evaluarea sistemului de verificare de către Centrele naţionale de date”, la care sunt prezenţi reprezentanţi din peste 35 de state.  

În mesajul transmis cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri globale, Doru Costea, a exprimat sprijinul deplin pentru intrarea în vigoare a CTBT, considerată un obiectiv prioritar în domeniul dezarmării, mai ales în definirea şi consolidarea regimului de neproliferare a armelor nucleare şi au fost salutate progresele realizate în direcţia universalizării Tratatului. Totodată, a fost apreciată activitatea deosebită desfăşurată de Comisia Pregătitoare pentru instituirea şi operaţionalizarea Sistemului de verificare prevăzut de Tratat.

Programul vizitei secretarului executiv în ţara noastră a mai inclus o întâlnire cu secretarul de stat pentru afaceri globale, Doru Costea, precum şi o întrevedere cu preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (autoritatea naţională cu privire la problematica legată de Tratat şi de Organizaţie), Vajda Borbála.

Seminarul este organizat, în perioada 3–7 octombrie 2011, de către Comisia Pregătitoare a Organizaţiei Tratatului pentru interzicerea totală a testelor nucleare şi Guvernul României, fiind găzduit de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

Această acţiune pune la dispoziţia experţilor un forum pentru a-şi împărtăşi experienţa în îndeplinirea responsabilităţilor de verificare care revin Centrelor Naţionale de Date şi oferă un feedback în materie al acestor Centre către Secretariatul Tehnic Provizoriu al PrepCom CTBTO, venind astfel în sprijinul activităţii acestora. Seminarul se înscrie pe linia prioritară avută în vedere de România pentru promovarea aplicării Regimului de verificare instituit de Tratat, inclusiv în ceea ce priveşte îmbunătăţirea activităţii Centrelor Naţionale de Date, componente de bază ale acestui Regim.

Precedenta vizită în ţara noastră a şefului Comisiei pregătitoare a CTBTO, Wolfgang Hoffmann, a fost realizată în anul 2004.

Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty – CTBT) a fost negociat în perioada 1993-1996, fiind adoptat de Adunarea Generală a ONU la 10 septembrie 1996 şi deschis pentru semnare la 24 septembrie 2006.

În esenţă, Tratatul stipulează următoarele obligaţii: statele-părţi nu vor testa arme nucleare şi vor întreprinde toate măsurile care se impun pentru a preveni sau interzice astfel de acţiuni pe teritoriul lor; statele-părţi se vor abţine de la a încuraja sau participa la testarea armelor nucleare.

CTBT urmează să intre în vigoare la 180 de zile după ratificarea sa de către toate statele care posedă instalaţii nucleare semnificative, incluse în Anexa 2 la Tratat. Aceasta cuprinde 44 de state, printre care şi România. Ţara noastră a semnat CTBT la 24 septembrie 1996 şi l-a ratificat la 5 octombrie 1999. Până în acest moment, Tratatul a fost ratificat de 155 de state, dintre care 35 sunt de pe Anexa 2. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.