Acasă Politic Bucuresti: Seful DNA cercetat de inspectorii judicari ai CSM

Bucuresti: Seful DNA cercetat de inspectorii judicari ai CSM

DISTRIBUIȚI

104901 – 19102011 – Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, este cercetat de inspectorii judiciari de la Consiliul Superior al Magistraturii, dupa ce s-a pronuntat public asupra unor dosare aflate pe rol. Cercetarea a fost declansata dupa ce judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au facut o plangere la CSM, in urma unor declaratii facute de Daniel Morar, in cadrul unei emisiuni televizate, potrivit TVR. Seful DNA este acuzat ca ar fi incalcat statutul magistratilor. „S-a decis sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a verifica aceste lucruri, respectiv sa se analizeze transcriptul emisiunii la care Daniel Morar a participat. Sa se vada daca intr-adevar sunt afirmatii de natura sa aduca atingere sau nu unor judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si apoi, ulterior,

sa fie din nou sesizat plenul CSM pentru a vedea daca se impun sau nu anumite masuri”, a declarat Cristian Danilet, membru CSM.

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie s-au declarat indignati de atitudinea procurorului sef al DNA, care a facut comentarii asupra pregatirii profesionale a magistratilor si asupra deciziilor acestora, desi nu ar avea dreptul.

„Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, intrunit in sedinta din 13 octombrie 2011, isi exprima indignarea cu privire la comentariile formulate, intr-o emisiune de televiziune, de domnul Daniel Morar, procuror sef al DNA, referitoare la corectitudinea hotararilor judecatoresti si pregatirea profesionala a judecatorilor instantei supreme, desi functia pe care o detine nu il indreptateste sa faca astfel de judecati de valoare. Aceasta intrucat, potrivit dispozitiilor art. 18 alin. 2 din Codul Deontologic al judecatorilor si procurorilor, Judecatorii si procurorii nu isi pot exprima parerea cu privire la probitatea profesionala si morala a colegilor lor”, iar potrivit alin. 1 al aceluiasi articol „Relatiile judecatorilor si procurorilor in cadrul colectivelor din care fac parte trebuie sa fie bazate pe respect si buna-credinta, indiferent de vechimea in profesie si de functia acestora”, se arata intr-un comunicat al ICCJ. Magistratii de la ICCJ il mai acuza pe Daniel Morar ca, prin aprecierile sale critice la masurile dispuse in mai multe dosare, a omis faptul ca ei au pregatirea necesara, ca sa stie sa foloseasca probele, care sa ii duca la adevar.

Daniel Morar a declarat saptamana trecuta ca in ultimii cinci ani 40 de magistrati au fost inculpati pentru fapte de coruptie, dintre care circa 20 sunt deja condamnati. „Din cei 40 de magistrati, 12 au iesit la pensie si toti incaseaza pensii de magistrat, pensii care ajung sa depaseasca castigul lunar al unui magistrat in activitate, iar doi sunt condamnati definitiv pentru fapte de coruptie! E cu totul anormal”, a declarat seful DNA, precizand ca exista posibilitati legale astfel incat magistratii acuzati de coruptie sa nu mai poata beneficia de pensii la fel ca si cei corecti. In opinia sa, fie ar trebui ca unui astfel de magistrat sa nu i se permita pensia de magistrat decat dupa ce instanta da un verdict definitiv in cazul sau, fie, daca iese la pensie cu pensie de magistrat si apoi este gasit vinovat, sa i se dea ulterior pensia comuna. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.