*România (…) are nevoie de cârmuitori respectaţi şi pricepuţi *Vremurile de astăzi nu au respectul cuvenit faţă de ierarhia valorilor din societatea românescă *Instituţiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci şi de etică şi simt al datoriei. Iubirea de ţară şi competenţă sunt criteriile principale ale vieţii publice – 105052 – 25102011 – După mai bine de şase decenii de la momentul în care s-a adresat poporului român de la tribuna Parlamentului, regele Mihai a revenit în faţa „reprezentanţilor legitimi ai poporului” şi a adresat un mesaj la împlinirea vârstei de 90 de ani. Cinstind memoria înaintaşilor şi a celor care „au murit pentru independenţa şi libertăţile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem şi în evenimentele din Decembrie 1989”, regele Mihai a reamintit asistenţei că „nu putem avea viitor fără a respecta trecutul”.
Amintind parcursul euro-atlantic al României, fostul suveran a apreciat contribuţia Legislativului românesc de după anul 1989 şi a atras atenţia că „politica este o sabie cu două tăişuri”, care, pe de o parte, garantează democraţia şi libertăţile, dacă este practicată în respectul legii, şi al instituţiilor, iar pe de altă parte poate aduce prejudicii dacă este aplicată în dispreţul eticii, personalizând puterea şi nesocotind rostul primordial al instituţiilor Statului.
Apreciind eforturile depuse de români pentru depăşirea crizei economice şi faptul că în pofida dificultăţilor există încă instituţii – precum Banca Naţională şi Academia Română – regele Mihai a atras atenţia că ”vremurile de astăzi nu au respectul cuvenit faţă de ierarhia valorilor din societatea românescă”.
Mihai I şi-a exprimat compasiunea faţă de „oamenii bătrâni şi cei bolnavi, nevoiţi să treacă prin situaţii înjositoare” şi a enumerat câteva dintre elementele care pot contribui la reconstrcţia ţării – infrastructura, autostrăzile, porturile şi aeroporturile, dar şi agricultura şi şcoala, ca ”piatră de temelie a societăţii” şi şi-a exprimat susţinerea faţă de ”interesele fundamentale ale României, continuitatea şi tradiţiile ţării”.
Referindu-se la familia regală, Mihai I a enumerat valorile prin care aceasta a consolidat România: loialitatea, curajul, respectul, seriozitatea şi modestia.
”Instituţiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci şi de etică şi simţ al datoriei. Iubirea de ţară şi competenţa sunt criteriile principale ale vieţii publice. Aveţi încredere în democraţie, în rostul instituţiilor şi în regulile lor””, a îndemnat regele Mihai.
„Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos”, a continuat acesta, cerând ca ”după 20 de ani să avem un comportament public rupt complet şi definitiv de năravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agăţarea de putere şi bunul plac nu au ce căuta în instituţiile româneşti ale anului 2011”.
Un alt mesaj lansat de Mihai I de la tribuna Parlamentului s-a referit la „efortul de a redeveni demni şi respectaţi”. ”Am servit naţiunea română de-a lungul unei vieţi lungi şi pline de evenimente, unele fericite şi multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare naţiunii române:
Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere.