Acasă Politic Bucuresti: Legea privind regimul deseurilor a fost adoptată de Camera Deputatilor

Bucuresti: Legea privind regimul deseurilor a fost adoptată de Camera Deputatilor

DISTRIBUIȚI

104903 – 19102011 – Proiectul de Lege privind regimul deşeurilor, care transpune Directiva 2008/98/CE privind deşeurile, a fost aprobat marţi de Camera Deputaţilor cu 282 de voturi pentru şi o abţinere. Actul normativ iniţiat de Ministerul Mediului şi Pădurilor a fost aprobat în luna aprilie de către Guvernul României, iar în luna iunie de către Senat. După promulgarea de către preşedintele României şi publicarea în Monitorul Oficial, legea va fi înregistrată în baza de date a Secretariatului Comisiei Europene privind notificarea măsurilor naţionale de executare. Această acţiune are ca scop clasarea de către Comisia Europeană a cauzei privind necomunicarea legislaţiei naţionale de transpunere a Directivei privind deşeurile.. 

Prin noua lege cadru se urmăreşte stabilirea unor măsuri în vederea protecţiei mediului şi a sănătăţii populaţiei prin prevenirea sau reducerea efectelor adverse produse de generarea şi gestionarea deşeurilor. Totodată, Legea privind regimul deşeurilor vizează reducerea efectelor generale ale folosirii resurselor şi creşterea eficienţei utilizării acestora prin mai multe masuri, printre care se afla: introducerea răspunderii extinse a producătorului pentru a consolida reutilizarea, prevenirea, reciclarea şi alte tipuri de valorificare a deşeurilor; stabilirea programelor de prevenire a generării deşeurilor pe baza indicatorilor adoptaţi de Comisia Europeană; suportarea costurilor gestionării deşeurilor de către producătorul iniţial de deşeuri, sau de către deţinătorii actuali ori deţinătorii anteriori ai deşeurilor; aplicarea sancţiunilor în cazul neconformării cu prevederile acestui act normativ; clarificarea responsabilităţilor factorilor implicaţi în sistemul de gestionare a deşeurilor; distincţia între stocarea preliminară a deşeurilor înaintea colectării, colectarea deşeurilor şi stocarea acestora înaintea tratării lor; facilitarea colectării separate şi tratarea adecvată a biodeşeurilor în vederea producerii de compost fără riscuri pentru mediu şi a altor materiale bazate pe bio-deşeuri: măsuri de stimulare a creării unor reţele de reutilizare şi reparare prin sprijinirea acestora, prin utilizarea unor instrumente economice; introducerea noţiunii de încetare a statutului de deşeu, prevenire, reutilizare, pregătire pentru reutilizare, tratare şi reciclare.

La sfârşitul lunii septembrie 2011 Comisia Europeană a transmis României avizul motivat cu privire la necomunicarea măsurilor de transpunere în legislaţia naţională a Directivei 2008/98/CE privind deşeurile şi de abrogare a anumitor directive. Termenul de implementare al Directivei cadru privind deşeurile 2008/98/CE a fost decembrie 2010. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.