104596 – 06102011 – Prim-ministrul Emil Boc a primit-o joi, la Palatul Victoria, pe Ellen Tauscher, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională în cadrul Departamentului de Stat al SUA. În cadrul întâlnirii, a fost salutată de către ambele părţi semnarea, la 13 septembrie 2011, la Washington, în cadrul vizitei Preşedintelui României în SUA, a Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România, ca pas foarte important în concretizarea sistemului SUA şi, respectiv, a sistemului NATO de apărare antirachetă. Totodată, s-a discutat despre ratificarea Acordului şi despre încheierea aranjamentelor de punere în aplicare a acestui acord.
Prim-ministrul Emil Boc a dat asigurări că autorităţile române vor depune toate eforturile pentru ratificarea acordului în cât mai scurt timp. Proiectul de lege pentru ratificarea acordului urmează să fie aprobat de Guvernul României, iar, ulterior, adoptat de catre Parlament, conform Legii nr. 590/2003 privind tratatele. Premierul Emil Boc şi subsecretarul de stat pentru Controlul Armamentelor, Ellen Tauscher, au menţionat că Executivele României şi SUA vor continua cooperarea în perioada următoare pentru finalizarea aranjamentelor de punere în aplicare a acordului.
O altă temă de discuţie a fost accelerarea procesului de includere a cetăţenilor români în Programul “Visa Waiver”, care presupune intrarea fără viză în SUA a cetăţenilor statelor incluse în program şi şederea lor pe teritoriul american pe o perioadă de maxim 90 de zile. Premierul a arătat că autorităţile române sunt interesate de o abordare constructivă a administraţiei americane faţă de creşterea accesibilităţii acestui program pentru români, inclusiv în contextul promovării unui nou cadru legislativ în Congresul SUA, susţinut de preşedintele Barack Obama, care va reforma condiţiile de acces şi va permite astfel o aderare mai rapidă a României la Visa Waiver.
În cadrul întrevederii de la Palatul Victoria, cei doi oficiali au apreciat relaţiile bilaterale excelente, consolidate prin adoptarea recentă, de către cei doi preşedinţi, român şi american, a Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii.
În context, cele două părţi au convenit instituţionalizarea unui mecanism comun care să contribuie la valorificarea optimă a oportunităţilor oferite de Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, conform domeniilor şi liniilor de acţiune convenite în Declaraţia Comună adoptată la 13 septembrie 2011.
Din delegaţia română au mai făcut parte secretarii de stat Ştefania Ferencz, director de cabinet al primului-ministru, Ioana Muntean, purtător de cuvânt al Guvernului şi Gl. Bg. Liviu Şerban, Şeful Direcţiei Planificare Strategică din cadrul Statului Major General. Din delegaţia SUA a mai făcut parte Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein. – www.promptmedia.ro