104789 – 13102011 – Parlamentul European a adoptat joi, in sesiunea plenara de la Bruxelles, declaraţia scrisa a eurodeputatelor Daciana Sarbu (PSD) si Adina Vălean (PNL) care solicita masuri eficiente si corecte, in plan european, pentru rezolvarea problemei câinilor vagabonzi. Declaraţia – iniţiata alături de eurodeputatii Elisabeth Jeggle, Raül Romeva i Rueda si Janusz Wojciechowski – indeamna statele membre sa adopte strategii privind gestionarea populaţiei canine, care sa cuprindă masuri precum sterilizarea animalelor cu si fara stapan, legi privind controlul câinilor si promovarea principiului deţinerii responsabile de animale de companie.
Actiunea a pornit de la amenintarea reprezentata de cainii fara stapan la adresa sanatatii si a sigurantei publice, in mai multe tari membre UE, si precum si de la realitatea masurilor ineficiente, lipsite de rezultate si adesea marcate de cruzime la adresa animalelor, aplicate sau planificate de unele state precum Romania. Europarlamentarii urmaresc, prin initiativa lor, generarea de politici coordonate, eficiente, concordante cu legile comunitare si ferite de excese, la nivelul intregii Uniuni Europene.
“Ne dorim strazi curate si sigure, si ne dorim acest lucru fara a apela la cruzime fata de animale sau la incalcarea legilor comunitare. Acest fenomen provoaca, in fiecare zi, suferinta unui mare numar de oameni, si niciuna din masurile la care s-a recurs pana acum nu a dus la controlarea fenomenului. O politica la nivel european poate aduce in sfarsit o solutie, oferindu-le statelor membre si directiile acceptabile de actiune, si limitele acestora”, subliniaza Daciana Sarbu.
“Comisia Europeana are acum obligatia sa propuna, pe baza recomandarilor noastre, un set de masuri valabile pe tot teritoriul UE, care sa se aplice uniform, sa duca la rezultate rapide si sa respecte spiritul legilor europene, inclusiv a celor referitoare la bunastarea animalelor. Este o sansa importanta de a controla o problema deosebit de dificila pentru state precum
Declaratia urmareste, printre altele, reglementarea clara a limitelor si exigentelor pe care le presupune detinerea unui animal de companie, avand in vedere ca una dintre cauzele amplorii acestui fenomen este abandonarea cainilor de catre fostii lor stapani. De asemenea, pentru a se evita raspandirea bolilor, documentul propune identificarea si inregistrarea obligatorie a tuturor cainilor, prin sisteme compatibile la nivelul UE.
Declaratia scrisa a primit sustinerea prin semnatura a unei majoritati formate din 400 de europarlamentari, devenind astfel pozitie oficiala a Parlamentului European si s-a bucurat de sprijinul societatii civile pe intreg teritoriul Uniunii. – www.promptmedia.ro