Acasă Politic Strasbourg: Parlamentul European cere norme minime privind sanctiunile pentru corupţie

Strasbourg: Parlamentul European cere norme minime privind sanctiunile pentru corupţie

DISTRIBUIȚI

104072 – 15092011- Deputaţii europeni solicită, într-o rezoluţie adoptată joi, stabilirea de norme minime atât privind definirea corupţiei, cât şi pentru sancţiunile aplicabile. În plus, ei cer statelor membre un angajament politic clar pentru punerea în practică a acestor norme. Pierderile provocate de corupţie se ridică la 120 miliarde de euro pe an, o sumă similară cu bugetul anual UE. În contextul actualei crize economice din multe state membre, măsurile anti-corupţie sunt cu atât mai urgente, se arată rezoluţie.

Parlamentul European solicită Comisiei să prioritizeze lupta împotriva corupţiei şi să emită rapoarte anticorupţie intermediare până la sfârşitul anului 2012, adică mai devreme decât propunerea iniţială a Comisiei, prezentate în luna iulie a.c.

Sancţiuni – norme europene – Având în vedere dimensiunea transfrontalieră a corupţiei, Parlamentul doreşte o definiţie a corupţiei la nivel european, dar şi norme minimale privind sancţiunile aplicate. Totodată, reguli armonizate sunt necesare pentru protecţia persoanelor care denunţă abuzuri (inclusiv a protecţiei împotriva proceselor intentate pentru calomnie şi defăimare şi a acuzaţiilor în penal) şi incriminarea îmbogăţirii ilicite, sa arată în textul rezoluţiei PE.

Parlamentul cere Consiliului să asigure angajarea politică, în prezent inexistentă în unele state membre, necesară pentru combaterea corupţiei şi să implementeze măsurile adoptate de Comisie prin pachetul său anti-corupţie.

Raportarea măsurilor anti-corupţie – Comisia Europeană a promis că va elabora noi rapoarte anti-corupţie, care vor oferi o imagine completă a tuturor eforturilor şi obiectivelor atinse, dar care vor identifica şi vulnerabilităţile din cele 27 de state membre în vederea eliminării deficienţelor în domeniul luptei anti-corupţie.

Pentru combaterea corupţiei ar trebui să existe o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte tranzacţiile financiare, în special cele care implică aşa-numitele jurisdicţii off-shore din interiorul UE şi din alte părţi ale lumii, opinează deputaţii europeni.

Corupţia în politică şi mass-media – În rezoluţia adoptată azi, Parlamentul lansează un apel către toate instituţiile UE şi statele membre pentru a îmbunătăţi transparenţa, de exemplu prin elaborarea unor coduri de conduită sau îmbunătăţirea celor deja existente, cuprinzând cel puţin norme clare cu privire la conflictul de interese. Acestea ar trebui să desfăşoare „acţiuni de prevenire şi combatere a corupţiei care se infiltrează în mediile politice şi în rândul mijloacelor de comunicare în masă, inclusiv prin mărirea transparenţei şi intensificarea supravegherii finanţărilor şi a fondurilor”.

Cetăţenii europeni consideră corupţia o problemă gravă – Patru din cinci cetăţeni UE consideră corupţia drept o problemă gravă în statul membru de origine (Eurobarometrul 2009 privind atitudinea europenilor faţă de corupţie) şi 88% dintre respondenţii din cadrul consultării publice din 2008 privind Programul de la Stockholm consideră că UE ar trebui să facă mai mult în ceea ce priveşte lupta anti-corupţie. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.