104352 – 27092011 – Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, a apreciat, marţi, în sesiunea plenară a Parlamentului European de la Bruxelles, că ar fi apreciată posibilitatea de a se acorda plăţi în avans ţărilor afectate de calamităţi, în baza unor estimări iniţiale ale pagubelor directe, imediat după producerea unei catastrofe. Intervenţia sa a avut loc în cadrul dezbaterii pe marginea raportului Gardini referitor la „Consolidarea răspunsului european în caz de dezastre: rolul protecţiei civile şi al asistenţei umanitare”.
„Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene funcţionează în general bine, dar experienţa dobândită în cursul primilor ani de punere în aplicare arată că există limitări şi puncte slabe importante în funcţionarea fondului”, a afirmat deputata europeană.
Potrivit Vioricăi Dăncilă, „acestea sunt legate de lipsa de rapiditate cu care este pusă la dispoziţie finanţarea din partea fondului, de gradul de transparenţă a criteriilor pentru mobilizarea fondului în cazul ‹‹catastrofelor regionale›› şi de limitările la catastrofele de origine naturală”.
„Ţin să amintesc că mai multe state membre au fost sprijinite financiar de către Uniunea Europeană pentru proiectele din zonele calamitate de diferite dezastre, dar deblocarea fondurilor s-a realizat cu întârziere faţă de momentul în care ar fi avut maxima eficienţă”, a spus deputata europeană. „În acest scop consider că posibilitatea de a se acorda asistenţă sub formă unui sistem de plăţi în avans bazat pe estimarea iniţială a pagubelor directe, unei ţări afectate de o catastrofă, la cererea acesteia, ar fi o facilitate care ar fi foarte apreciată de zonele afectate imediat după producerea unei catastrofe”, a mai spus Dăncilă.
Prezent la dezbatere, comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţie la criză, Kristalina Georgieva, a subliniat că, problemele sesizate de eurodeputatul român au avut implicaţii în trecut, „când Bulgariei i-au fost acordate fonduri de solidaritate, şi României nu, ceea ce nu reprezintă o soluţie corectă”.
Comisarul Georgieva a informat totodată că, va încerca, împreună cu colegul său Johannes Hahn, comisarul pentru politică regională, să faciliteze „acordarea acestui fond de prefinanţare pentru o intervenţie imediată şi eficientă în zonele afectate de dezastre”.
Comisia Europeană a alocat autorităţilor de la
În schimb, România a beneficiat de sprijin financiar în valoare de 49 de milioane de euro pentru lucrări de reparaţii ale infrastructurii feroviare şi rutiere afectate de inundaţiile din iulie şi august 2005, fondurile provenind din Programul de Preaderare ISPA (Instrument structural de preaderare), utilizat de ţările candidate în procesul de aderare la Uniunea Europeană. – www.promptmedia.ro