Acasă Politic Bucuresti: Majoritatea consumatorilor de „etnobotanice” sunt tineri integrati social, cu o situatie...

Bucuresti: Majoritatea consumatorilor de „etnobotanice” sunt tineri integrati social, cu o situatie economica buna

DISTRIBUIȚI

104347 – 27092011 – Agenţia Naţională Antidrog, Reprezentanţa UNICEF în România, Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) şi Reţeaua Română de Reducere a Riscurilor (RHRN) anunţă rezultatele celor două studii care analizează consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive („etnobotanice”) în rândul copiilor şi adolescenţilor, cu accent pe populaţia la risc de infectare HIV, HVB, HVC din România.Principalul obiectiv al celor două cercetări calitative a fost de a identifica tendinţele actuale în consumul de droguri („etnobotanice”), pentru a analiza consecinţele asupra stării de sănătate şi dezvoltare, precum şi accesul la servicii sociale şi medicale.Cele două studii („Evaluarea riscurilor asociate consumului de substanţe noi

 

cu proprietăţi psihoactive în rândul copiilor şi adolescenţilor din România” şi „Consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) în rândul persoanelor care consumă droguri injectabile din Bucureşti”) relevă faptul că toate categoriile de vârstă sunt afectate de consumul de ‘etnobotanice’, tendinţa fiind preponderentă în rândul copiilor de până la 15 ani, mai ales de sex masculin.

„Cele două studii oferă posibilitatea fundamentării unor intervenţii în planul asistenţei medicale, sociale şi psihologice adecvate caracterisiticilor utilizatorilor de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive şi modelelor de consum practicate de aceştia, dar şi un real sprijin pentru elaborarea de politici coerente în domeniul reducerii cererii şi ofertei pe piaţă de astfel de substanţe”, a declarat chestorul Sorin Oprea – director al Agenţiei Naţionale Antidrog.

Profilul socio-demografic al consumatorilor de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive arată că majoritatea sunt tineri integraţi social, cu o situaţie economică bună. Aceştia sunt tentaţi să experimenteze substanţe noi, în diverse combinaţii, în mare parte din cauza lipsei unor reglementări privind regimul şi vânzarea acestor substanţe. Peste 25% dintre respondenţi au apelat la servicii medicale după utilizarea de astfel de substanţe (unităţi de primire urgenţă, secţii de dezintoxicare).

„ Documentarea situaţiei la nivelul intregii ţări, dezvoltarea de politici şi de servicii sociomedicale care să răspundă nevoilor consumatorilor de substante etnobotanice este o prioritate, cu precădere atunci când acest consum este în relaţie directă cu transmiterea HIV şi hepatita C în rândul populaţiei tinere”, a declarat Valentin Simionov, director RHRN.

O situaţie alarmantă o reprezintă evoluţia semnificativă a utilizării „etnobotanicelor” pe cale injectabilă, unul din şase consumatori de droguri intervievaţi declarându-şi opţiunea pentru această modalitate de consum. Riscurile asociate acestei practici sunt contactarea şi transmiterea de viruşi (HIV, hepatite) pe cale sangvină, prin utilizarea în comun a seringilor.

„Concluziile acestor studii reprezintă un semnal de alarmă pentru întreaga societate românească. Tendinţa accentuată a consumului de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive aduce într-o zonă de risc sectorul sănătăţii, prin dezvoltarea unor boli şi tulburări asociate şi a unor epidemii. De aceea, UNICEF România, împreună cu ANA, Biroul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Crimă Organizată şi Reţeaua Română de Reducere a Riscurilor militează pentru reglementarea cadrului normativ care să impună măsuri eficiente în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, precum şi pentru dezvoltarea de servicii pentru cei care sunt cei mai afectaţi de consumul de substanţe”, a declarat Edmond McLoughney, reprezentant UNICEF România. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.