104165 – 20092011 – Organizaţia Salvati Copiii a lansat, marţi, o campanie de educare şi de sensibilizare pentru a combate violenţa la adresa copiilor şi pentru a promova modele educaţionale pozitive, cu respectarea nevoilor afective şi psihice ale acestora.
Campania se intitulează ”Ascultă-i sufletul” şi îşi propune să atragă atenţia asupra nevoilor emoţionale şi psihice ale copiilor, precum şi asupra efectelor negative pe care le au disciplinarea prin bătaie, umilinţa şi neglijenţa în ceea ce priveşte dezvoltarea psihică şi afectivă a acestora şi modul în care se formează şi se va comporta viitorul adult.
”Această campanie a fost impusă de o problemă reală din societate. Bătaia nu ajută un copil să se dezvolte. Bătaia nu educă. Bătaia induce frică şi nesiguranţă unui copil. Ea umileşte şi răneşte sufletul unui copil. Un copil bătut are toate şansele să devină un adult care prezintă simptome legate de unele suferinţe psihice, cum ar fi depresia, anxietatea, tulburări de alimentaţie. Un copil bătut nu va şti cum să se poarte în societate şi va fi la rândul său un copil care are un comportament agresiv. De aceea, semnalul pe care îl tragem este că avem nevoie să ne creştem copiii fără bătaie, cu modele de parenting pozitive şi cu respect faţă de nevoile emoţionale şi psihice ale copiilor. Dacă noi ca societate nu renunţăm la anumite mentalităţi şi la anumite comportamente, atunci riscăm ca societatea de mâine să fie şi mai agresivă decât cea de azi”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii.
Sloganul campaniei este ”Trupul se vindecă. Sufletul nu” tocmai pentru a sublinia că suferinţa emoţională indusă copiilor prin bătaie şi violenţă poate lăsa răni profunde, care nu se văd uneori cu ochiul liber, dar care afectează echilibrul emoţional pentru toată viaţa.
Din datele furnizate de către Direcţia Generală Protecţia Copilului, din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2010, 11.232 copii au fost în 2010 victime ale unei forme de abuz, neglijarea copilului fiind pe primul loc.
Majoritatea abuzurilor se petrec în familie: 10.395 copii din 11.232 au suferit o formă de abuz în cadrul familiei, pe primul loc fiind din nou neglijarea copilului – astfel din totalul de 7642 copiii raportaţi, 7401 sunt neglijaţi în cadrul familiei.
Astfel din totalul de abuzuri fizice asupra copilului, de 1254, 1188 au loc în familie, din 1218 cazuri de abuz emoţional asupra copilului 1169 au loc în familie. O incidenţa crescută a cazurilor de abuz sexual asupra copilului se înregistrată tot în familie: dintr-un total de 623 cazuri, 367 se petrec în familie şi 238 în alte locaţii.
În primele trei luni ale anului acesta, 2893 de copii au fost victime de abuzuri: fizice (252), emoţionale (353), sexuale (122), neglijare (2078), exploatare prin muncă (52), exploatare sexuală (11), exploatare pentru comitere de infracţiuni (25).
Studiile arată că 80% dintre copiii victime ale abuzului devin tineri adulţi care întrunesc criteriile de diagnostic pentru cel puţin o tulburare de sănătate mentală înainte de a împlini 21 de ani: depresie, anxietate, tulburări de alimentaţie, atac de panică, ADHD, sindrom de stres post-traumatic, probleme de ataşament. – – www.promptmedia.ro