104046 – 14092011- Comisia Europeană (CE) a dat publicităţii un raport care analizează încă o dată modul în care statele membre implementează recomandările Uniunii Europene referitoare la garantarea siguranţei copiilor în lumea digitală.
Raportul constată că, deşi statele membre şi industria de profil fac eforturi pentru a proteja pe minorii care utilizează servicii audiovizuale şi online, aceste eforturi sunt insuficiente.
În scopul de a-i proteja pe copii de conţinutul dăunător şi ilegal al acestor servicii, documentul CE propune popularizarea liniilor de asistenţă telefonică unde poate fi semnalat un astfel de conţinut şi ameliorarea infrastructurii aferente. Aceasta va eficientiza procesul de eliminare a conţinutului ilegal, iar copiilor li se va putea asigura accesul la un conţinut adecvat vârstei lor.
De asemenea, raportul propune acţiuni pentru o mai bună informare legată de riscurile la adresa vieţii private care se regăsesc în unele reţele sociale, dar şi modalităţi de reducere a acestor riscuri.
Pentru ca minorii să aibă acces la jocuri online adecvate, CE se pronunţă pentru utilizarea la scară mai largă a unor sisteme de clasificare în funcţie de vârstă. Totodată, pentru a limita vânzarea de jocuri către copiii prea mici, raportul propune elaborarea unor coduri de conduită care să sensibilizeze distribuitorii cu privire la clasificările în funcţie de vârstă.
De altfel, Agenda digitală pentru Europa are printre priorităţi transformarea internetului într-un loc mai bun pentru copii.
Recomandările UE din 1998 şi 2006 privind protecţia minorilor au fost o consecinţă a faptului că reglementările la nivelul UE şi la nivel naţional nu pot să ţină întotdeauna pasul cu ritmul rapid al evoluţiei din domeniul serviciilor audiovizuale şi de informare online.
Potrivit unei anchete EUKidsOnline, în Europa, 77% dintre utilizatorii de internet cu vârste între 13 şi 16 ani şi 38% dintre cei cu vârste între 9 şi 12 ani declară că au un profil pe un site de socializare în reţea. Mai mult, un sfert dintre cei care utilizează site-urile de socializare în reţea spun că profilul lor este public.
Dat fiind caracterul global şi în continuă schimbare a mediului digital, reglementările în domeniu trebuie să fie suficient de flexibile pentru a răspunde noilor provocări.
Pentru remedierea deficienţelor constatate de raport, CE are în vedere, la sfârşitul anului 2011, pregătirea unei iniţiative cuprinzătoare destinate să responsabilizeze şi să protejeze copiii care utilizează noile tehnologii.
“În prezent, copiii navighează tot mai mult pe internet, începând de la vârste tot mai fragede, şi explorează o lume digitală fascinantă, plină de oportunităţi. Este însă necesar să intensificăm urgent acţiunile şi eforturile de colaborare pentru a responsabiliza şi a proteja copiii în acest univers digital aflat în permanentă schimbare. Trebuie să le oferim părinţilor şi cadrelor didactice încrederea necesară pentru a-şi asuma responsabilităţile. Strategia pe care o voi prezenta spre sfârşitul anului va aborda frontal aceste probleme”, a declarat Neelie Kroes, vicepreşedinta Comisiei Europene responsabilă cu Agenda digitală. – www.promptmedia.ro