103402 – 19082011– Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) organizeaza, In perioada 21-27 august a. c., editia a V-a Universitatii de Vara de la Ramnicu Sarat.
Deschiderea oficiala va avea loc duminica, 21 august, in incinta fostului penitenciar Ramnicu Sarat.
Editia a V-a Universitatii de Vara isi propune sa analizeze modalitatile de amintire si reamintire sub raport istoric si biografic a perioadei 1944-1989. Studentii participanti vor fi invitati sa reflecteze asupra diferitelor aspecte ideologice, sociale si politice ale comunismului. Intrucat efectele acestei perioade inca sunt resimtite la nivelul societatii romanesti, o mai buna cunoastere a trecutului recent va ajuta la aprofundarea intelegerii realitatilor prezente.
Grupul tinta al proiectului il reprezinta studenti interesati de studiul comunismului, cu varste cuprinse intre 19-25 de ani, din anii I-V de la facultatile de istorie, stiinte politice, filosofie, sociologie, jurnalistica, litere, drept, teologie, din unitatile de invatamant superior din Romania. Numarul de participanti va fi de 20 de persoane.
Prin Hotararea de Guvern nr. 549/6.06.2007, fosta inchisoare de la Ramnicu Sarat a fost trecuta in administrarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, care o va organiza ca Muzeu memorial al victimelor comunismului.
Incepand cu anul 1947, la Ramnicu Sarat au fost inchisi ca detinuti politici taranii din zona Buzaului care s-au opus colectivizarii sau au evitat depunerea cotelor agricole obligatorii, membri ai partidelor traditionale (PNT si PNL) din aceeasi zona, iar din 1957 liderii Partidului National Taranesc Ion Mihalache, Cormeliu Coposu, Ilie Lazar, Ion Diaconescu, Victor Radulescu Pogoneanu precum si fostii ministri Ion Petrovici si Petre Tomescu. In perioada in care a functionat ca inchisoare politica (1948-1963), regimul de detentie organizat de comandantul penitenciarului, Alexandru Visinescu, s-a caracterizat prin duritatea izolarii, infometarea sistematica si bataile discretionare aplicate detinutilor.
Inchisoarea a fost desfiintata in aprilie 1963, la o luna dupa moartea lui Ion Mihalache.
Cursurile Universitatii de Vara vor dura pana la 27 august si se vor incheia cu o vizita documentara la Fortul 13 Jilava, o alta inchisoare comunista inca vie in memoria celor care au supravietuit terorii comunismului totalitar si se mai afla printre noi.
In perioada 21 august – 25 septembrie 2011 in fata Primariei din Ramnicu Sarat va putea fi vizionata si Expozitia „Ramnicu Sarat – Inchisoarea Tacerii (1945-1963)” organizata de IICCMER, in parteneriat cu CNSAS, Fundatia „Corneliu Coposu”, Arhivele Nationale, cu sprijinul Fundatiei „Konrad Adenauer”, Institutului Cultural Roman, Fundatiei Pro-Patrimonio, RPER-Rencontre du Patrimoine Europe-Roumanie, Primaria Municipiului Ramnicu Sarat. Curatorul expozitiei este Irina Hasnas-Hubbard.
Universitatea de Vara este organizata cu sprijinul financiar al Fundatiei Konrad Adenauer. – www.promptmedia.ro