Acasă Politic CEDO obliga statul roman sa o despagubeasca pe mama unui militar roman...

CEDO obliga statul roman sa o despagubeasca pe mama unui militar roman mort intr-o unitate din Sibiu

DISTRIBUIȚI

103136 – 09082011- Mama unui militar mort in urma cu zece ani intr-o unitate militara de la Sibiu a fost despagubita de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) din cauza ca nu a avut parte de un proces echitabil. Dosarul s-a plimbat timp de cativa ani pe la parchetele militare din tara, printre care si cel de la Cluj.

Tragedia Gabrielei Csiki a inceput in urma cu mai bine de zece ani, transmite Citynews. In 1998, fiul ei a fost diagnosticat cu meningita si a fost scutit un an de la efectuarea serviciului militar obligatoriu. In octombrie 2000, a fost insa incoporat la unitatea militara de la Sibiu. Dupa doar cateva zile, tanarul a inceput sa aiba dureri stomacale, greata si diaree. Durerile sale s-au accentuat, iar in 6 noiembrie 2000 medicii l-au diagnosticat si cu enterocolita. Dupa cateva zile au inceput sa apara durerile musculare si de cap, iar medicii au constatat ca tanarul are o infectie acuta a cailor respiratorii superioare. Starea lui a inceput sa se imbunatateasca, dar in 29 ianuarie 2009 problemele au revenit. Medicii unitatii i-au prescris un tratament cu paracetamol si agocalmin. A doua zi, tanarul a fost chemat la un exercitiu de tragere, iar starea lui de sanatate s-a agravat si mai mult. In jurul pranzului a fost internat la infirmeria unitatii, iar noaptea durerile de cap au inceput sa se accentueze, pe fata aparandu-i pete purpurii. Desi a fost transportat de urgenta la Spitalul Militar din Sibiu, la orele 5.45, in 30 ianuarie, a decedat.

Un raport efectuat de IML Sibiu la cateva zile dupa moartea sa arata ca tanarul a murit in urma unei insuficiente cardiace, din cauza pnemumoniei si hemoragiei suprarenale. O ancheta militara preliminara arata in 6 februarie ca moartea tanarului nu putea fi cauzata de conditiile de formare, de aprovizionare, echipamente de cazare sau ale unitatii militare, iar medicii care l-au tratat erau scosi nevinovati, desi mama baiatului acuza ca acestia nu i-au aplicat tratamentul corect copilului sau.

Dosarul de urmarire penala deschis la Sibiu s-a plimbat timp de mai multi ani pe la Parchetul Militar Brasov, Parchetul Militar Bucuresti si chiar la Parchetul Militar Cluj. Intr-un final, Tribunalul Militar Cluj a respins toate acuzatiile femeii, care nu s-a lasat insa batuta si a facut apel la aceasta decizie. In fata Curtii Militare de Apel de la Bucuresti, femeia a avut insa castig de cauza, iar dosarul s-a intors la procurorii militari de la Cluj.

Acestia au efectuat o noua expertiza medico-legala, care confirma faptul ca tanarul ar fi primit tratamentul necesar. Decizia finala a venit in 18 mai 2006, cand Curtea Militara de Apel Bucuresti a decisa ca medicul unitatii militare nu trebuie cercetat penal.

Vazand ca dosarul este tergiversat, in 15 martie 2005, femeia a apelat la judecatorii CEDO. Acestia au decis insa abia la inceputul lunii trecute ca femeia a avut parte de un proces inechitabil si ca mai multe articole din Conventia Europeana a Drepturilor Omului nu au fost respectate si au decis sa condamne statul roman. Dupa mai bine de zece ani de la moartea fiului ei, judecatorii CEDO au decis ca Statul Roman trebuie sa ii plateasca femeie 2.000 de euro despagubiri morale si 1.500 de euro taxe de judecata. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.