103438 – 22082011– Regula care urma să intre în vigoare din 2012 şi care obliga firmele din România să plătească impozitul pe profit anticipat devine doar o modalitate de plată opţională, conform ultimei intenţii de modificare a Codului Fiscal, remarca revista Capital.
Ordonanţa de Urgenţă 87/2010 prevedea ca obligaţie, din 2012, plata anticipată a impozitului pe profit, trimestrial, în valoare de o pătrime din impozitul pe profit plătit în anul precedent, urmând ca la finalul anului să se facă regularizarea.
În prezent, Codul Fiscal prevede, la art. 34, lit. b), că firmele, altele decât băncile, că „începând cu anul 2012, aceşti contribuabili urmează să aplice sistemul plăţilor anticipate”, aplicat în prezent de către bănci.
Această prevedere, care nici măcar nu a ajuns să se aplice, va fi modificată astfel: „Declararea şi plata impozitului pe profit (…) se efectuează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a primei luni următoare încheierii trimestrelor I – III. Definitivarea şi plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se efectuează până la termenul de depunere a declaraţiei privind impozitul pe profit”. Un proiect de modificare a Codului Fiscal este pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
Totodată, proiectul prevede că firmele „pot opta pentru declararea şi plata impozitului pe profit anual, cu plăţi anticipate, efectuate trimestrial”. În acest caz, termenul până la care se plăteşte impozitul anual este cel de depunere a declaraţiei privind impozitul pe profit.
Societăţile nou-înfiinţate, cele care, în anul precedent, au fost pe pierdere, s-au aflat în inactivitate temporară, au declarat că nu desfăşoară activitate la sediul social sau au plătit impozit pe veniturile microîntreprinderilor şi nu se mai încadrează în cerinţe vor trece automat la plata trimestrială a impozitului pe profit.
Firmele vor declara şi vor plăti impozitul pe profit pentru anul 2011 până la data de 25 aprilie 2012 inclusiv. Însă, după această dată, firmele vor avea la dispoziţie cu o lună mai puţin pentru a-şi întocmi raportările financiare anuale ale impozitului pe profit.
Astfel, de anul viitor, „contribuabilii au obligaţia să depună o declaraţie anuală de impozit pe profit până la data de 25 martie inclusiv a anului următor”, cu anumite excepţii.
Prin excepţie de la regulă, câteva categorii de contribuabili au alte termene şi modalităţi de declarare şi de plată a impozitului pe profit.
Astfel, organizaţiile nonprofit declară şi plătesc impozitul pe profit, anual, până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul.
Contribuabilii care obţin majoritatea veniturilor din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură trebuie să declare şi să achite impozitul pe profit anual, până pe 25 februarie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul.
Pentru bănci, regulile vor rămâne cele care se aplică în prezent, adică plata anticipată a impozitului pe profit. – www.promptmedia.ro