102811 – 20072011 – Un hunedorean a reusit, din nou, sa castige un proces cu statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Arestat in urma cu 11 ani pentru ultraj,Vili Rupa a reclamat relele tratamente la care a fost supus de politisti.
Prin sentinta pronmuntata de CEDO, Vili Rupa a castigat 5200 de euro cu titlul de daune morale, iar avocatul sau 5000 de euro drept cheltuieli de judecata. Dupa analizarea dosarului depus, CEDO a constatat violarea dreptului de a nu fi suspus torturii, tratamentelor inumane sau degradante (articolul 3 din Conventia europeana), precum si a dreptului la un recurs efectiv (articolul 13). Reclamantul a fost sustinut in demersurile sale in fata Curtii Europene de APADOR-CH, prin avocatii cu care colaboreaza.
Vili Rupa s-a plans ca, in anul 2000, in timp ce era cercetat penal pentru comiterea infractiunii de ultraj, a fost batut de catre agentii statului, ca plangerile sale privind tratamentul la care a fost supus nu au fost investigate corespunzator de catre autoritati si ca nu a beneficiat de un recurs eficient cu privire la aceste incalcari ale Conventiei europene a drepturilor omului. Mai mult, a sustinut ca i-a fost incalcat si dreptul sau la un proces echitabil, in special cel de a beneficia de asistenta juridica in timpul procedurilor penale instituite impotriva sa si care au condus la condamnarea la o pedeapsa cu inchisoarea de 6 luni. Totusi, Curtea Europeana a apreciat ca reclamantul nu a facut dovada faptului ca a fost batut de agentii statului, ceea ce a dus la constatarea neviolarii articolului 3 sub aspect material, dar, cu toate acestea, Curtea a decis ca reclamantul a formulat acuzatii credibile cu privire la relele tratamente la care a fost suspus, ceea ce impunea autoritatilor statului sa procedeze la investigatii amanuntite, care sa duca la identificarea si tragerea la raspundere a celor vinovati. „Lipsa acestora a dus la constatarea incalcarii articolului 3 din Conventia europeana, sub aspect procedural. De asemenea, reclamantul nu a avut la dispozitie un remediu intern eficient cu privire la acest aspect, ceea ce constituie o incalcare a articolului 13 din Conventie”, se arata intr-un comunicat al APADOR – CH. In privinta incalcarii dreptului la aparare in cursul procedurilor penale, Curtea a decis ca nu a avut loc o incalcare a Conventiei europene si a apreciat ca, desi reclamantului i s-a luat o declaratie in lipsa unui aparator, aceasta nu a stat la baza condamnarii sale. „In opinia separata semnata de trei dintre judecatorii Curtii, acestia au contrazis opinia majoritatii, apreciind ca desemnarea a cel putin trei avocati din oficiu diferiti in faza cercetarilor penale, in aceeasi zi in care s-au desfasurat actele de procedura la care l-au asistat pe reclamant, ridica serioase semne de intrebare cu privire la apararea efectiva de care a beneficiat. Aceste deficiente ale sistemului de asistenta judiciara penala din oficiu au reprezentat in consecinta o incalcare a articolului 6.1 si 6.3 c) din Conventie”, mai spun reprezentantii APADOR – CH.
Romania a mai fost condamnata, in anul 2008, la plata unor daune morale de 30.000 de euro catre Vili Rupa, care a reclamat la vremea respectiva ca a fost agresat de mai multi politisti si tinut in arest in conditii inumane. – www.promptmedia.ro