102790 – 20072011 – SUA, ca şi alte ţări, vor începe să tipărească masiv bancnote pentru a putea plăti datoriile în creştere cumulate în ultimii ani. Această mişcare însă duce automat la un colaps pe piaţa valutară şi pe bursele de acţiuni. Fondul de investiţii al lui Ray Dalio, care a ajuns conform multor analişti la o valoare de 80 miliarde de dolari, continuă să depăşească aşteptările analiştilor chiar şi într-un astfel de mediu problematic. În ciuda zvonurilor că Dalio se pregăteşte să-şi părăsească poziţia actuală fiind în căutarea unui înlocuitor, acesta se află încă în măsură să se adapteze la condiţiile macroeconomice aflate în schimbare. Într-un interviu acordat de Ray Dalio, preşedintele celui mai mare fond de investiţii din lume, Bridgewater, către The New Yorker, acesta a afirmat că SUA, ca şi alte ţări, vor începe să tipărească masiv bancnote pentru a putea plăti datoriile în creştere cumulate în ultimii ani,
ca o soluţie de a ieşi din criza economică în care se zbat. „Nu a existat nicio situaţie asemănătoare în istorie în care să nu se fi tipărit bani şi să se devalorizeze valutele lor locale”, a afirmat Dalio. Această mişcare însă duce automat la un colaps pe piaţa valutară şi pe bursele de acţiuni, scrie Zerohedge.
Dar, spre deosebire de SUA şi alte ţări în situaţii asemănătoare, Uniunea Europeană nu deţine o astfel de opţiune, tocmai pentru că euro nu e adoptat în toate ţările, iar administraţia nu este centralizată. De aceea, zona euro este pe cale să intre într-o „depresie clasică”. „Oamenii se concentrează în special pe lucrurile particulare ale momentului şi uită forţele mai mari care stau la bază. Acest lucru ne-a făcut să intrăm în criza datoriilor”, a mai spus Dalio.
Prognoza lui Ray Dalio sună alarmant de plauzibilă. Dar când cineva joacă pe pieţele financiare globale o analiză economică amănunţită reprezintă doar prima etapă a jocului.
La fel de important este să şi prezici momentul exact. La întrebarea „Când se va simţi efectul tipăririi de bani în economia mondială?”, Dalio a răspuns: „Probabil la sfârşitul lui 2012 sau începutul lui 2013, când vom trece din nou printr-o perioadă foarte dificilă”.
Preşedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Ben Bernanke, a declarat săptămâna trecută că instituţia este pregătită să suplimenteze din nou lichidităţile prin achiziţia de obligaţiuni guvernamentale dacă economia va avea nevoie de susţinere, sugerând că măsura este analizată activ. „Există posibilitatea ca problemele economice recente să persiste mai mult decât ne-am aşteptat şi să reapară pericolul deflaţiei, ceea ce va implica un sprijin suplimentar”, a afirmat Bernanke în Comisia pentru servicii financiare a Camerei Reprezentanţilor, transmite Reuters.
Este pur şi simplu emisiune monetară, explică Eugen Rădulescu. Orice bancă naţională are posibilitatea să genereze bani, pornind „tiparniţa”. Banca centrală îşi creează datorii faţă de alte bănci, faţă de cetăţeni, şi cumpără obligaţiuni. Cumpărarea este în sine o emisiune monetară. Emisiunea monetară în exces generează presiuni inflaţioniste. Cert este că după discursul oficialului american, aurul a atins un nou preţ record, semn că lumea se teme de inflaţie. Pentru că dobânda-cheie e aproape de 0 şi nu mai are cum să scadă, singura posibilitate de intervenţie a Fed e să arunce cu bani în piaţă. Mecanismul este următorul: Fed cumpără ipoteci şi bonduri de tot felul cu bani creaţi din nimic. Până acum, au mai avut loc încă două tranşe de politică monetară neconvenţională, chiar trei dacă includem şi QE Lite -, care au avut urmări foarte proaste la nivelul inflaţiei globale, după ce preţul mărfurilor a crescut puternic, şi urmări la fel de proaste la nivelul economiei SUA. Primul program de tipărire de monedă QE1 a fost lansat de Fed la sfârşitul lunii noiembrie 2008 şi s-a terminat în martie 2010. Pe durata programului, Fed a cumpărat active de 1.750 miliarde de dolari. În august 2010, Bernanke a anunţat că lichiditatea din activele care ajung la maturitate va fi reinvestită în loc să fie retrasă, program ce a purtat numele de QE Lite. Prin noiembrie 2010 a început QE2, în valoare de 600 miliarde de dolari, aceasta încheindu-se recent, la sfârşitul lunii iunie. – www.promptmedia, sursa – Curierul Naţional