Acasă Politic Bucuresti: Somajul tinerilor in varsta de pana la 25 de ani, o...

Bucuresti: Somajul tinerilor in varsta de pana la 25 de ani, o mare problema

DISTRIBUIȚI

102954 – 28072011 – Spania isi inchide piata muncii pentru romani, Olanda nu mai doreste muncitori din tara noastra, in Grecia strainii nu-si mai gasesc deloc de munca, iar in Italia esti platit tot mai prost. Castiguri tot mai mici si locuri de munca tot mai putine!  Asa arata acum Europa pentru romanii care vor sa plece la lucru in strainatate. Practic, in nici o tara din Uniunea Europeana nu mai sunt aceleasi conditii ca in urma cu cativa ani. Motivul? Criza? Da si nu. Criza a accelerat cateva dezechilibre care existau in toate statele europene, dar care erau ignorate cand economia era in expansiune puternica. In anii de boom 2007 – 2008, cateva deficiente sociale si economice erau trecute cu vederea de cifrele privind cresterea economica, avansul exporturilor sau a industriei. In schimb, aceste dezechilibre s-au accentuat, iar acum contribuie masiv la instabilitatea economica a blocului comunitar. Despre ce este vorba? Despre somaj! Dar nu despre orice tip de somaj, ci despre somajul in randul tinerilor. Mai exact, despre somajul tinerilor in varsta de pana la 25 de ani! Care a crescut constant in ultimii ani, astfel incat a devenit o problema nationala in multe tari europene. De exemplu, in Spania somajul in randul tinerilor pana in 25 de ani era in luna mai de 44,4%, mai mult de dublu fata de somajul la nivel national, care se situa de 20,9%. Mai mult, somajul la nivel national a avansat mai lent la nivel national decat cel in randul tinerilor. Spre dovada, in mai 2010, rata somajului la nivel national era in Spania de 20%, iar in mai 2011 a urcat pana la 20,9%. Sub un procent! Dar in randul tinerilor, avansul este de peste trei puncte procentuale, de la 41,3% (in mai 2010) pana la 44,4% (in mai 2011)! Iar ca sa fie foarte clar: tinerii sunt cei care pleaca preponderent in strainatate pentru a-si cauta de lucru. Grecia – Un alt exemplu: Grecia! Statul elen ar putea fi un exemplu si mai relevant, deoarece cifrele sunt mult mai drastice. Astfel, in mai 2010, rata somajului la nivel national era de 12,2%. Aceasta a urcat pana la 15% in mai 2011. Dar in randul tinerilor, situatia este mult mai dramatica. In mai 2010, 31,9% din tinerii pana in 25 de ani erau someri. O valoare deja destul de ridicata! Iar in luna mai a acestui an, s-a ajuns ca 38,5% din tineri sa nu aiba serviciu! Pe scurt, in multe state europene, somajul in randul tinerilor a crescut intr-un ritm de doua-trei ori mai rapid decat somajul la nivel national.

La munca!

La polul opus, sunt si state in care somajul in randul tinerilor a scazut. Cum e in Germania, unde doar 7,7% din tineri erau someri in luna mai a acestui an, fata de 10,4% in mai 2010. La fel si in Olanda, unde doar 6,9% din tineri nu au un loc de munca in acest moment, fata de 9% in mai anul trecut. De altfel, Olanda si Germania au cel mai scazut somaj in randul tinerilor din toata Uniunea Europeana. Totusi, cele mai puternice scaderi ale somajului la nivelul tinerilor a fost inregistrat in statele baltice. Am putea spune ca aici a fost un val national de angajare. In Estonia, 36,7% din tineri nu aveau un serviciu in mai 2010. In schimb, in mai 2011, aceasta rata scazuse la 20,4%. Doar intr-un an! O evolutie asemanatoare a avut loc si in Letonia si Lituania.

Romania, trezeste-te!

In tara noastra, lucrurile au evoluat destul de lent. Totusi, la o privire mai atenta putem observa ca se contureaza si la noi o problema. Incet-incet, apare o problema care ar putea deveni extrem de spinoasa in viitorul apropiat. Astfel, rata somajului la nivel national este in scadere in Romania. Dar creste cea in randul tinerilor! Anul trecut in luna mai, 22% din tineri nu erau incadrati in munca, iar in prezent, acest procentaj a urcat la 22,8%.Si ar fi urcat si mai mult daca multi din tinerii nostri nu ar fi plecati in afara. Iar daca vom vedea acest indicator crescand in lunile viitoare, ar putea fi un semnal ca tinerii din afara tarii se intorc in Romania. Iar ei vor ingrosa numarul somerilor, din nefericire. Ceea ce reclama solutii! – www.promptmedia.ro, sursa – Econtext

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.