Acasă Politic Bucuresti: Procurorii dau certificat de buna purtare pentru Roberta Anastase si Sever...

Bucuresti: Procurorii dau certificat de buna purtare pentru Roberta Anastase si Sever Voinescu Cotoi in cazul fraudarii votului pentru Legea pensiilor

DISTRIBUIȚI

102757 – 19072011 – Procurorii ICCJ au dispus neînceperea urmăririi penale împotriva presedintei camerei Deputatilor Roberta Anastase si a secretarului CD Sever Voinescu Cotoi în cazul plângerii depuse de opozitie împotriva celor doi în legătură cu modul în care a fost votată Legea pensiilor. Deputatii opozitiei au acuzat-o pe Roberta Anastase că, în virtutea functiei detinute de presedinte al Camerei Deputatilor, sub pretextul defectării sistemului de vot electronic, a validat realizarea votului la Legea sistemului unitar de pensii, prin ridicarea mâinii, mărind intenţionat numărul votanţilor cu scopul realizării cvorumului legal, necesar adoptării legii, deşi nu era întrunită majoritatea prevăzută de dispoziţiile art.67 din Constituţie pentru votul acestui act normativ. În acelasi context, Sever Voinescu Cotoi, în calitate de secretar al Camerei Deputaţilor si tot în scopul realizării cvorumului,

 

 era acuzat că a anuntat prezenta în sală mai multor deputati votanti decât erau în realitate. Procurorii au ajuns la concluzia că faptele incriminate de legea penală nu au fost comise, deoarece Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede procedura de urmat pe parcursul desfăşurării activităţii de legiferare, dar şi remediile situaţiilor în care parlamentarii contestă respectarea acestor proceduri.

În cauză, potrivit stenogramelor şedinţei a rezultat că a existat cvorum pentru votul legii sistemului unitar de pensii, acesta nu a fost contestat potrivit procedurilor parlamentare, ci confirmat prin respingerea propunerii de reluare a votului.

Astfel, a rezultat că la data de 20 septembrie 2010, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anasase, a propus în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor înscrierea pe ordinea de zi a Plenului propunerea cu privire la oportunitatea reluării votului asupra proiectului de lege,  dar propunerea a fost respinsă, aşa încât, din perspectiva procedurilor parlamentare, s-a consacrat votul din 15 septembrie 2010.

De asemenea, din actele premergătoare efectuate în cauză, a rezultat că presedinta Camerei Deputatilor a prezidat şedinţa Plenului la data de 15 septembrie 2010 şi a fost sesizată de un lider de grup despre existenţa defecţiunii la sistemul de vot electronic. Conform atribuţiilor stabilite prin Regulamentul Camerei a supus votului Plenului  propunerea privind votul prin ridicarea mâinii. Această propunere  s-a adoptat favorabil, acesta fiind temeiul în baza căruia s-a procedat la votul prin ridicarea mâinii şi nu în temeiul declaraţiei pretins false a Preşedintei Camerei Deputaţilor.

Din actele premergătoare efectuate a rezultat că Voinescu-Cotoi Sever, în calitate de secretar la şedinţa Plenului, a desfăşurat o activitate conform atribuţiilor stabilite prin Regulamentul Camerei şi a anunţat numărul deputaţilor prezenţi.

În raport cu aceste împrejurări procurorii au conchis că nu există înscrisul falsificat,  uzul de fals, falsul  în declaraţii, aşa încât nu există nici faptele sesizate că ar fi fost săvârşite, respectiv nefuncţionarea sistemului electronic de vot, falsificarea stenogramei şedinţei sau complicitatea la aceste fapte. – www.promptmedia.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.