102499 – 08072011– Partidul Verde, membru al Verzilor Europeni, respinge categoric amplasarea depozitului naţional de deşeuri radioactive al Bulgariei în zona localităţii Kozlodui, în apropierea graniţei cu România. Partidul Verde consideră că amplasarea acestui depozit radioactiv ar trebui să fie făcută în interiorul Bulgariei la o distanţă mult mai mare de Dunăre, graniţă naturală cu România. Partidul Verde cere Ministerului Mediului din România să respingă proiectul Intreprinderii de Stat pentru Deşeuri Radioactive din Bulgaria privitor la amplasarea acestui depozit radioactiv în apropierea graniţei cu Romănia, lângă Kozlodui. În cadrul dezbaterii publice desfăşurate la Bechet, atât reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale ecologiste, cât şi locuitorii regiunii românesti de lângă Kozoldui au dezaprobat construcţia acestui depozit în apropiere de spaţiul românesc.
Partidul Verde a fost prezent la dezbaterea de la Bechet prin reprezentanţii săi, Mugur Mihăescu – preşedinte executiv, Silviu Dumitru – secretar general şi Mădălina Tuluca – copreşedinte organizaţia de tineret.
Preşedintele executiv al Partidului Verde, Mugur Mihăescu, a prezentat cu argumente respingerea proiectului. Mugur Mihăescu a subliniat că localităţile dunărene, asociaţiile ecologiste împreună cu Partidul Verde spun un „Nu!” categoric amplasării depozitului radioactiv lângă graniţa cu România. Deşeurile radioactive ar pune în pericol pânza freatică din zona Dunării pericilitând viaţa oamenilor şi a animalelor. Preşedintele executiv al Partidului Verde speră că autorităţile bulgare cât şi cele româneşti vor lua în considerare opinia publică, aşa cum s-a promis iniţial de către acestea.
Silviu Dumitru, secretar general al partidului, a declarat că “Partidul Verde va cere Comisiei Europene a Dunării, iar prin intermediul Grupului Verzilor din Parlamentul European se va adresa Comisiei Europene, ca aceste instituţii europene să exprime o poziţie oficială privind amplasarea depozitului naţional radioactiv al Bulgariei în imediata apropiere a fluviului Dunărea în contextul Strategiei UE pentru regiunea Dunării.”
Locuitorii din Bechet şi din împrejurimi, nemulţumţi de acest proiect, mărturisesc că asupra lor este exercitată o presiune psihică. Oamenii sunt îngrijoraţi din cauza a două motive importante: posibilitatea unei catastrofe cu zeci de mii de victime în cazul unui accident şi pericolul zilnic reprezentat de infectarea solului, aerului, plantelor, animalelor şi a omului cu resturile și emisiile datorate substanţelor radioactive, la fel de periculoase. – www.promptmedia.ro