102753 – 19072011 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care s-a desfăşurat la Bruxelles. Întâlnirea a fost prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate (ÎR), Catherine Ashton. Agenda reuniunii a fost marcată de evoluţiile din Sudul Mediteranei şi Orientul Mijlociu, Consiliul adoptând concluzii privind Libia, Siria şi Liban.
În cadrul sesiunii de lucru, ministrul român a subliniat importanţa mobilizării comunităţii internaţionale pentru o soluţionare rapidă a crizei din Libia, recenta reuniune a Grupului de contact (Istanbul, 15 iulie 2011) reflectând atât urgenţa planificării pentru perioada post-conflict, cât şi necesitatea coordonării eforturilor de asistenţă umanitară: „Trebuie să continuăm să transmitem un mesaj clar şi coerent către poporul libian privind angajamentul UE în sprijinul transformărilor din această ţară şi pentru reafirmarea integrităţii şi unităţii teritoriale a Libiei”.
Ministrul Teodor Baconschi a anunţat că, pentru perioada post-conflict, România ia în considerare organizarea unor programe de pregătire a unor experţi libieni în domeniul stabilizării şi reconstrucţiei. Şeful diplomaţiei române a arătat că ţara noastră s-a implicat deja în mod concret în sprijinul transformărilor din Egipt şi Tunisia. Astfel, în perioada 13-15 iulie a avut loc, la Bucureşti, un seminar internaţional privind împărtăşirea experienţei de transformare democratică din Europa de Est şi Africa de Nord, cu accent pe organizarea primelor alegeri post regimuri autoritare. La seminarul de la Bucureşti au participat 40 de reprezentanţi din Tunisia şi Egipt, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai societăţii civile.
Miniştrii au analizat stadiul Procesului de Pace în Orientul Mijlociu (PPOM), după recenta reuniune a Cvartetului de la Washington şi în perspectiva unor demersuri în perioada următoare. Ministrul Teodor Baconschi a evidenţiat importanţa continuării eforturilor UE pentru avansarea procesului, în cadrul general constituit de Cvartet. „Crucial, în acest sens, este ca cele două părţi să revină la masa negocierilor directe şi să discute toate aspectele esenţiale pornind de la principiile existente.”
Un interes aparte l-a constituit dezbaterea de substanţă privind iniţiativele din cadrul Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC). Salutând Raportul prezentat de Î.R. Catherine Ashton pe acest domeniu, ministrul Teodor Baconschi a evidenţiat angajamentul ţării noastre pentru dezvoltarea acestei politici a UE, reflectat şi în participarea substanţială la misiunile civile. În context, a menţionat că, în conformitate cu prevederile Concluziilor Consiliului din decembrie 2008, CSAT a aprobat recent Strategia Naţională în domeniul capacităţilor civile.
În privinţa relaţiilor UE-NATO, şeful diplomaţiei române a afirmat că „România sprijină aprofundarea dialogului politic şi a cooperării practice, cu respectarea deplină a autonomiei de decizie şi de acţiune a celor două organizaţii”. În acelaşi timp, a exprimat deschiderea pentru dezvoltarea dialogului şi cooperării Uniunii Europene cu vecinii săi estici şi sudici în domeniul gestionării crizelor. Consiliul a analizat şi implicaţiile schimbărilor climatice asupra securităţii, fiind adoptate Concluzii în acest sens.
În cadrul dejunului de lucru, au fost analizate relaţiile UE cu Pakistanul şi angajamentul UE în Afganistan. Ministrul român s-a exprimat în favoarea dezvoltării în continuare a agendei de dialog UE-Pakistan, subliniind importanţa consolidării instituţiilor democratice. Pentru agenda politică de stabilizare a Afganistanului, Teodor Baconschi a subliniat necesitatea promovării unei cooperări regionale extinse şi importanţa menţinerii unui sprijin internaţional pentru obţinerea de soluţii durabile.
În marja Consiliului Afaceri Externe, ministrul Afacerilor Externe a participat şi la reuniunea informală a Grupului de Prieteni ai Ucrainei şi a avut o întâlnire bilaterală cu ministrul ucrainean de externe, Konstantin Grişcenko. – www.promptmedia.ro