102519 – 08072011 – Unul din subiectele cele mai fierbinti de pe agenda Parlamentului European (PE) il reprezinta comercialziarea produselor alimentare provenite de la animalele clonate si de la descendentii acestora.
„Este foarte frustrant faptul ca Consiliul nu asculta opinia publica”, a declarat presedintele delegatiei PE la dezbaterile din consiliul de conciliere.
Eurodeputatul popular Rares Niculescu a recunoscut intr-o sesiune de discutie cu jurnalistii, organizata vineri de Biroul de informare al PE in
63% din cetatenii europeni au spus intr-un sondaj Eurobarometru realizat in 2008 ca este „improbabil” ca vor cumpara alimente derivate din descendentii animalelor clonate.
61% din europeni cred ca, din punct de vedere moral, clonarea este un lucru rau.
Cum isi apara pozitia Consiliul? – „Masurile privind descendentii animalelor clonate sunt esentiale, deoarece clonele sunt profitabile pe plan comercial doar daca sunt folosite pentru reproducere, nu doar pentru productia de alimente. Niciun fermier nu va cheltui 100.000 de euro pentru un taur clonat doar ca sa-l transforme in hamburgheri” au declarat membri ai Consiliului.
SUA vrea liber la produsele din descendenti – Unul din actorii importanti in aceasta dipsuta cu implicatii economice sunt si Statele Unite ale Americii care sunt lideri d epiata in exportul produselor din carne provenite de la descendentii animalelor modificate genetic. Conflictele UE-SUA pe tema restrictiilor la importurile de produse alimentare sunt tot mai dese.
Recent, UE a interzis importul de pui spalati cu clor (clorificare) din SUA considerati ca nu respecta normele alimentare din cadrul Uniunii.
Disputele mentin in vigoare o lege imbatranita si permisiva – Lipsa unui acord intre Parlamentul European si Consiliu face ca Regulamentul din 1997 privind alimentele noi sa ramana in vigoare. Conform acestui regulament, alimentele derivate din animale clonate trebuie autorizate inaintea comercializarii, dar nu si alimentele derivate din descendentii acestora. – www.promptmedia.ro