101593 – 07062011 – Secretarul de Stat Bogdan Aurescu a avut, la data de 6 iunie 2011, în cadrul vizitei de lucru de la Washington, întâlniri cu oficiali de rang înalt din Departamentul de Stat al SUA. O primă serie de întâlniri, cu Ellen Tauscher, subsecretar de Stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, şi Frank Rose, asistentul adjunctului secretarului de Stat pentru politica de apărare şi operaţiuni de verificare, s-a axat pe discutarea problematicii conexe încheierii Acordului pentru amplasarea unor elemente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice în România, în condiţiile în care, cu prilejul celei de-a şaptea runde de negociere (4 mai 2011, Bucureşti), textul Acordului a fost finalizat la nivelul echipelor de experţi. În întâlnirile cu cei doi oficiali americani, şeful şi, respectiv, adjunctul şefului echipei americane care a negociat Acordul, au fost discutate etapele rămase până la semnarea Acordului şi începerea procesului de ratificare. Cele două părţi au procedat la realizarea ultimelor corecturi tehnice ale Acordului, respectiv la compararea textelor în cele două limbi (română şi engleză).
Bogdan Aurescu şi Ellen Tauscher, şefii celor două echipe de negociatori, au parafat textul Acordului. Etapa procedurală a parafării marchează formalizarea încheierii fazei de negociere a Acordului, şi constă, conform legii 590/2003 privind tratatele, în aplicarea, pe paginile Acordului, a iniţialelor numelor reprezentanţilor părţilor la negociere în vederea autentificării cu caracter provizoriu (până la semnare) a textului convenit în negociere; parafarea este un moment procedural prealabil semnării şi distinct de aceasta.
Ellen Tauscher i-a mulţumit omologului său român pentru atmosfera deosebit de constructivă, în spiritul relaţiei de Parteneriat Strategic, în care s-au desfăşurat negocierile. Bogdan Aurescu a mulţumit la rândul său delegaţiei americane de negociatori şi a arătat: „Acest proiect strategic deosebit de important subliniază şi confirmă nivelul de excelenţă al Parteneriatului dintre România şi Statele Unite, un parteneriat durabil şi dinamic, cu multiple beneficii reciproce pentru cetăţenii noştri. Astăzi, prin parafarea Acordului, am mai parcurs o etapă importantă spre intrarea în vigoare a acestui instrument juridic”.
Tot în acest cadru au fost abordate şi probleme legate de dezvoltarea sistemului antirachetă al NATO, în conformitate cu deciziile Summit-ului NATO de la Lisabona, precum şi posibilităţile de cooperare în acest domeniu cu alte state partenere, inclusiv Rusia. A fost efectuat un schimb de vederi privind perspectivele reuniunii miniştrilor apărării ai NATO din această săptămână. Programul vizitei a continuat cu întâlniri de lucru cu alţi doi responsabili de rang înalt din Departamentul de Stat – Nancy McEldowney, prim-adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi euro-asiatice, şi Pamela Quanrud, adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi euro-asiatice. Întâlnirile au oferit ocazia abordării relaţiei bilaterale româno-americane şi discutării posibilităţilor concrete de substanţializare şi întărire a Parteneriatului Strategic dintre cele două state dintr-o perspectivă ce vizează întregul spectru de domenii de interes comun, de la dimensiunea militaro-strategică la cea a relaţiilor economice, ştiinţifice, de cercetare, educaţionale, inter-umane etc.
Au mai fost analizate evoluţiile din vecinătatea Alianţei, inclusiv cele din regiunea extinsă a Mării Negre, precum şi aspecte de natură operaţională legate de misiunile în curs ale NATO. Un loc important a fost alocat evaluării situaţiei din Republica Moldova în contextul recentelor alegeri locale, respectiv cu privire la conflictul din Transnistria. În acest cadru, o atenţie aparte a fost acordată modului în care România şi SUA pot coopera în gestionarea crizelor ce pot apărea în vecinătatea NATO, precum şi posibilităţilor de îmbunătăţire a cooperării NATO-UE, inclusiv pe plan operaţional, în contextul recentului acord SUA-UE privind cooperarea în gestionarea crizelor.
A fost efectuat de asemenea un schimb de vederi privind situaţia din Libia. În cadrul tuturor întrevederilor, Bogdan Aurescu a ridicat problema admiterii României în programul Visa Waiver, inclusiv în contextul noii legislaţii promovate în Congres, care urmăreşte înlocuirea criteriului ratei de refuz cu cel al ratei de şedere.
Vizita la Washington a secretarului de stat Bogdan Aurescu survine pe fondul unor contacte bilaterale susţinute, de nivel, care reflectă relaţia strânsă aflată la baza Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA. Pe această linie se înscrie şi recenta vizită în România, la 3 – 4 mai 2011, a subsecretarului de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională, Ellen Tauscher, când a fost anunţată public locaţia amplasării elementelor sistemului american antirachetă şi a fost finalizat, la nivel de experţi, textul Acordului, precum şi vizita, la începutul lunii mai, la Washington, a secretarului de stat pentru afaceri globale din MAE, Doru Costea. – www.promptmedia.ro