102042 – 22062011 – Senatorul Titus Corlăţean, membru al delegaţiei române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a avut o intervenţie în plenul sesiunii ordinare a Adunării, care are loc la Strasbourg, pe marginea raportului cu tema „Situaţia din Tunisia” (raportor: Anne Brasseur, Luxemburg, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa).
Senatorul Corlăţean a subliniat că, în materie de democraţie, drepturile omului şi stat de drept, Consiliul Europei este o organizaţie de neînlocuit în plan internaţional, care dispune de prerogativele şi de mecanismele necesare pentru a furniza asistenţă autorităţilor de la Tunis. Potrivit preşedintelui Comisiei pentru politică externă a Senatului, revoluţia a fost realizată de tunisieni, aceştia sunt cei care au ales calea democraţiei, iar Consiliul Europei îşi poate oferi expertiza şi sprijinul pentru punerea în practică a opţiunii cetăţenilor acestei ţări. Organizarea alegerilor parlamentare va reprezenta un test important pentru consolidarea progreselor democratice, motiv pentru care Adunarea trebuie să fie prezentă cu o misiune de monitorizare a procesului electoral.
Senatorul Corlăţean a remarcat cu satisfacţie că proiectul de rezoluţie şi de recomandare ale acestui raport conţin şi propunerile sale referitoare la posibilitatea aderării Tunisiei la nucleul dur al convenţiilor Consiliului Europei, care se circumscrie celor trei piloni ai organizaţiei – democraţie, drepturile omului şi stat de drept, la implicarea Comisiei de la Veneţia în procesul de elaborare a Constituţiei, precum şi accesul noii elite politice din Tunisia la Şcoala politică de vară a Consiliului Europei.
Reprezentantul Senatului a menţionat, de asemenea că asistenţa, inclusiv resursele bugetare, de care au beneficiat de-a lungul timpului statele din Europa Centrală şi de Est trebuie reorientată în acest moment către democraţiile emergente din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.
Parlamentarul român a mai adăugat că statutul de partener pentru democraţie pe care l-a obţinut în această sesiune Parlamentul din Maroc poate constitui un precedent pozitiv, pe care autorităţile din