101716 – 10062011- Prima întâlnire a Grupului de Conducere (Steering Group – SG) pe Aria Prioritară 5 (AP5) a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării s-a desfăşurat joi la Budapesta (Ungaria). Prioritatea este coordonată în comun de România, prin Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Ungaria, prin Ministerul Dezvoltării Rurale.
Întâlnirea AP5 de la Budapesta a fost a doua dintre cele 11 arii prioritare care au organizat întâlnirea Grupului de Conducere şi prima dintre cele trei priorităţi pe mediu.
La reuniunea care marchează începutul implementării efective a acestei arii prioritare, au participat reprezentanţii ţărilor părţi la Strategie, desemnaţi ca şi membrii ai Grupului de Conducere. Întâlnirea a fost una de succes, întrucât au fost atinse toate obiectivele propuse, fiind discutate şi aprobate procedurile de lucru ale Grupului, adoptate ţintele existente în Strategie, precum şi o ţintă nouă pentru a măsura rezultatele implementării. Totodată a fost pregătit şi prezentat un plan de implementare pentru Aria Prioritară 5, fiind convenite criteriile de selecţie de bază pentru proiectele ce urmează să fie promovate în cadrul priorităţii, precum şi primele termene limită în implementare, în sensul de a genera noi proiecte în următoarele luni pentru a putea fi depuse în apelurile de propuneri care vor fi deschise în cursul acestui an.
Implementarea timpurie a Strategiei este foarte importantă atât pentru România, cât şi pentru Ungaria, motiv pentru care cele două ţări coordonatoare au făcut toate demersurile necesare în cursul ultimelor luni, într-o fază de pre-implementare, pentru a demara activităţi care aduc rezultate concrete deja în această lună, la sfârşitul căreia Strategia va fi adoptată în Consiliul European (24 iunie, a.c.).
Ministerul Mediului şi Pădurilor este partener lider de proiect în unul dintre proiectele cele mai importante din cadrul Strategiei, proiectul Danube Floodrisk, proiect cu un buget de 6,5 milioane de euro, finanţat din surse FEDER şi implementat împreună cu 19 parteneri din opt ţări riverane.
De asemenea, Ministerul Mediului şi Pădurilor a pregătit, în ultimele luni, proiecte care urmează să fie depuse în cadrul AP5, un exemplu concret fiind proiectele pe schimbări climatice care urmează să fie depuse, în cadrul Programului de Cooperare Transnaţională pe Sud-Estul Europei. – www.promptmedia.ro