102224 – 29062011 – Observand ca UDMR se opune cu indarjire proiectelor vizand crearea a 8 voievodate ori a 8 plus 2 voievodate, Presedintele Traian Basescu s-a gandit, mai intai, sa-i puna la zid cu Legea minoritatilor. Sa-i santajeze in sensul ca, daca maghiarii nu vor voievodate, nu vor primi nici mult doritul act normativ. Dar UDMR nu s-a lasat. Si atunci, in laboratorul de la Cotroceni, s-a nascut ideea crearii unui minister nou. De ce? Maghiarilor li s-a promis, daca accepta pana la alegeri, respectiv cel tarziu in toamna, redesenarea geografiei Romaniei de catre cel care tocmai a picat la examenul de istorie, ca vor primi o compensatie suculenta. Un minister al fondurilor europene. De ce ar fi interesat UDMR de un asemenea minister? Din mai multe motive. Înainte, insa, de a intra in detalii si de a explica aceasta taina, vreau sa reproduc doua fraze cheie: “Marea noastra sarcina, a urmatorilor 20 de ani, este o demontare totala a statului
in care traim, adica regionalizarea acestuia”. Si: “Este posibil un al treilea pas, daca vom ajunge la descentralizare si regionalizare impreuna cu formarea autonomiilor: federalizarea Romaniei”. Ambele teze sunt lansate de domnul Marko Bela, atunci cand acesta era presedinte al UDMR. Ceea ce inseamna, in esenta, ca maghiarii nu se opun de fapt regionalizarii dar, daca se face, doresc sa primeasca, prin aceasta regionalizare, Ardealul. Daca nu in totalitate, macar o parte consistenta a acestuia, alcatuita din trei judete, Mures, Harghita si Covasna. Pentru acest partid, ideal ar fi ca, in noua Constitutie, sa se renunte la ideea de stat unitar national roman si sa se treaca la sistemul federalizarii acestei tari. Prin urmare, exista o serie de puncte de convergenta intre pozitiile UDMR si cele ale Presedintelui Traian Basescu, precum si unele divergente. Inseamna ca este loc de negociere. Motiv pentru care maghiarii au renuntat, din cate dau de inteles, sa se mai opuna unei reorganizari administrativ teritoriale inainte de alegeri iar Presedintele Traian Basescu incearca, cu biciul si cu zaharelul, sa nu le satisfaca pretentia crearii unei Ungarii mici in Romania, dar sa le dea altceva in schimb.
Noul minister preconizat ar concentra nu numai toate resursele europene, ci si toate serviciile de acest fel, existente pe langa alte ministere si pe langa Guvern. Pe aici ar trece banii UE, ei urmand sa fie directionati, asa cum va dori detinatorul de portofoliu. In scenariul Presedintelui Traian Basescu ar urma ca, daca s-ar ajunge la o intelegere cu UDMR, acest partid sa fie recompensat cu conducerea noului minister. Dar de ce ar accepta UDMR? Teoretic, pentru ca o asemenea pozitie i-ar asigura certitudinea ca fonduri substantiale ale Uniunii Europene vor putea fi dirijate preferential catre cele trei judete, Mures, Harghita si Covasna, dar si catre alte comunitati locuite de catre maghiari.
Targul pare tentant pentru UDMR. Mai ales daca vine la pachet cu Legea minoritatilor. Cu o singura conditie, insa. Aceea ca redesenarea dramatica a geografiei Romaniei, de catre Traian Basescu, sa creeze o debandada atat de mare, incat sa-l ajute efectiv sa castige viitoarele alegeri locale si parlamentare si sa-si impuna guvernul pe care il doreste.
Daca nu, UDMR ramane cu buza umflata. Pentru ca, doar in cateva luni, nu are timp sa stoarca bani din noul portofoliu. Si nici actuala opozitie nu va mai avea nevoie, daca tot va castiga, de UDMR. Si reorganizarea Guvernului fiind o lege organica, nu este exclus ca, odata cu procedura de vot din Parlament, sa cada Guvernul Boc. Pentru ca reorganizarea, cum bine a observat presedintele, este refuzata si de multi din PDL. – www.promptmedia.ro (comentariu Sorin Roşca Stănescu)