101720 – 10062011- În urma ploilor torenţiale, descărcărilor electrice şi a vântului puternic din ultimele 24 de ore, au fost afectate imobile, beciuri, garaje, curţi, autoturisme, anexe gospodăreşti, străzi, pasaje pietonale, podeţe de cale ferată, reţele electrice, două drumuri naţionale, unul judeţean şi unul comunal din 18 judeţe (Argeş, Bacău, Bihor, Braşov, Botoşani, Caraş Severin, Constanţa, Gorj, Hunedoara, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Teleorman, Vaslui) şi municipiul Bucureşti, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
În municipiul Bucureşti, 26 de echipaje de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Bucureşti au acţionat cu 26 de autospeciale pentru degajarea a 18 copaci căzuţi pe autoturisme şi conductori electrici, a opt acoperişuri şi elemente de construcţie, precum şi pentru asigurarea măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor la conducte de gaze avariate.
Din cauza vântului puternic, în municipiul Piteşti, judeţul Argeş, iluminatul stradal a fost întrerupt în urma prăbuşirii unui copac, iar în satul Cornăţel, comuna Buzoieşti, o persoană în vârstă de 54 de ani a fost lovită de trăsnet. De asemenea, acoperişul unei grădiniţe din oraşul Topoloveni a fost avariat, iar în alte două comune au fost probleme din cauza prăbuşirii unor stâlpi de electricitate şi copaci pe carosabil.
În urma precipitaţiilor abundente din judeţul Bacău, un podeţ de cale ferată din satul Galbeni, staţia CF Valea Seacă, a fost colmatat cu aluviuni, două garnituri de tren fiind temporar oprite. În cursul nopţii, a fost reluată circulaţia trenurilor pe ambele sensuri, cu restricţii de viteză.
Forţe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Bihor au intervenit în municipiul Oradea şi oraşul Beiuş, pentru evacuarea apei din două subsoluri, un garaj, o curte, un pasaj pietonal şi o intersecţie stradală, pentru degajarea copacilor căzuţi pe carosabil şi autoturisme şi pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din cauza unui trăsnet. De asemenea, DN 76 şi DJ 108H au fost blocate pe diferite porţiuni din cauza copacilor doborâţi de vânt, iar o linie de medie tensiune a fost avariată.
În judeţul Gorj, ca urmare a creşterii debitului râului Sohodol, şapte persoane au rămas izolate pe o insulă, acestea fiind salvate de echipajele de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, formate din 14 subofiţeri cu două autospeciale şi o barcă pneumatică. Vântul puternic a smuls acoperişul unui bloc din municipiul Târgu-Jiu, acesta avariind cinci autoturisme, iar patru sate sunt nealimentate parţial cu energie electrică, în prezent lucrându-se pentru remedierea defecţiunilor.
De asemenea, şi în satul Godeşti, comuna Godineşti, a fost necesară intervenţia forţelor profesioniste pentru situaţii de urgenţă pentru lichidarea unui incendiu izbucnit într-o anexă gospodărească din cauza unui trăsnet.
Forţe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Ilfov au intervenit în oraşul Otopeni şi comuna Ciolpani pentru îndepărtarea unei bariere de cale ferată de pe liniile electrice şi a unor copaci căzuţi pe carosabil şi pe firele electrice.
În judeţul Neamţ, DC 132 şi DN 15 au fost blocate cu aluviuni pe diferite porţiuni, în urma revărsării apelor de pe versanţi, iar în municipiul Piatra Neamţ două curţi au fost inundate.
În judeţul Prahova, 38 de subofiţeri au intervenit cu şapte autospeciale pentru îndepărtarea unor copaci de pe autoturisme, linii electrice şi carosabil, în municipiul Ploieşti şi comunele Izvoarele şi Gornet Cricov.
Forţe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Suceava au intervenit în municipiul Vatra Dornei, unde au fost inundate 12 curţi, o casă, două beciuri şi subsolurile a două societăţi comerciale.
În judeţul Teleorman, echipaje de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au acţionat în municipiile Alexandria şi Roşiori de Vede pentru degajarea copacilor căzuţi pe carosabil.
Forţe ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Vaslui au intervenit în trei situaţii pentru evacuarea apei din patru locuinţe, două beciuri şi un sector de drum din comuna Banca şi, respectiv, municipiul Huşi.
Fenomene hidro-meteorologice s-au manifestat şi în judeţele Botoşani, Braşov, Caraş Severin, Constanţa, Hunedoara, Mehedinţi, Satu Mare şi Sălaj, dar cu o intensitate mai redusă, fiind evacuată apa dintr-o locuinţă, o curte, patru subsoluri, un beci, un garaj şi o scară de bloc şi, de asemenea, fiind degajaţi doi copaci şi acoperişul unui bloc. – www.promptmedia.ro