102269 – 30062011 – “Fie Europa demonstrează că reuşim, prin solidaritate şi printr-o adevărată uniunie politică şi economică, să depăşim împreună acest moment, fie vom lăsa liber valul de naţionalism şi egoism din Europa şi vom încuraja şacalii speculativi să stea la pândă la orice greşeală pe care o vom face în anii care vin”, a declarat preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, după întrevederea avută cu preşedintele Greciei, Karolos Papoulias. Mircea Geoană a declarat că în acest moment atât Grecia cât şi România traversează un moment important. “Este un moment crucial pentru Europa şi cine crede că astăzi este o problemă a Greciei, a Irlandei, a Portugaliei sau a României şi nu o problemă europană face o gravă greşeală. Acest moment nu este un moment dramatic pentru poporul grec, este un moment dramatic pentru întreaga Europă, pentru că astăzi este un test”, a afirmat Geoană.
El a spus că este nevoie de disciplină şi rigoare financiară şi este nevoie de a evita o nouă criză, însă măsurile extreme de austeritate, nu contribuie la relansarea economică, ci dimpotrivă, inhibă relansarea şi afectează puternic populaţia. „Da, este nevoie de disciplină şi rigoare financiară şi fiscală. Da, trebuie să învăţăm să nu mai repetăm greşelile trecutului. Dar cei care propovăduiesc această religie a austerităţii cu orice preţ, produc o greşeală enormă, nu aşa ne vom relansa economiile. Nu prin sărăcie şi tăieri excesive vom relansa economiile noastre. Nu poţi să propui unei naţiuni un deceniu de privaţiuni şi de austeritate. De aceea, solidaritatea României cu Grecia este una istorică şi naturală, este şi pragmatică pentru că există prezenţă bancară, financiară elenă masivă în economia noastră şi ne interesează să depăşim cu bine acest moment şi, mai ales, ne interesează ca această criză să ajute Europa să meargă mai departe, nu să se întoarcă într-o perioadă pe care am crezut-o cu toţii apusă”, a mai spus Mircea Geoană.
Încă de la începutul întrevederii, președintele Senatului României s-a declarat convins că este necesar ca Uniunea Europeană să transforme criza într-o oportunitate de a se întări. “Naţiunile noastre şi popoarele noastre au trecut prin multe momente agitate de-a lungul istoriei. Am convingerea că şi acest moment dificil va putea fi depăşit şi cred că în acest moment se duce un adevărat război cu privire la viitorul Europei. Fie ne reîntoarcem la naţionalisme şi egoisme naţionale care au dominat istoria continentului, fie reuşim să transformăm actuala criză într-o oportunitate pentru o Europă mai puternică, mai politică, mai solidară”, a susţinut Mircea Geoană.
În acelaşi timp, el s-a arătat încrezător în capacitatea Greciei de a depăşi criza prin care trece acum. “Noi credem în rolul istoriei şi în talentul fantastic al naţiunii dumneavoastră şi vreau să vă spun că vă suntem alături aşa cum şi dumneavoastră ne-aţi fost alături în momentele importante pentru România şi că există din partea noastră, a întregului sistem politic românesc şi a naţiunii române, solidaritate necondiţionată cu poporul grec”, i-a spus Mircea Geoană preşedintelui elen.
La rândul său, Preşedintele Greciei, Karolos Papoulias, i-a mulţumit lui Mircea Geoană pentru sprijinul arătat şi a subliniat relaţia bună dintre România şi Grecia. În acelaşi timp, preşedintele elen a spus că Grecia va sprijini România în privinţa aderării la spaţiul Schengen.
“Aşa cum aţi spus dumneavoastră, şi poporul elen şi Grecia s-au aflat alături de România, atunci când a trebuit să-şi îndeplinească obiectivele de a adera
Preşedintele elen a subliniat faptul că atât criza Greciei, dar şi cea a României, reprezintă crize ale instituţiilor europene. “Este o încercare pentru UE astfel încât să se constate dacă un principiu fundamental al UE, principiul solidarităţii, va putea depăşi momentele grele şi ţările mai puternic dezvoltate vor putea să fie solidare cu ţările mai puţin dezvoltate. Cred că deja în ultima perioadă de timp, marile puteri europene devin mai conştiente de faptul că principiul solidarităţii trebuie să stea la baza relaţiilor cu celelalte state ale UE, astfel încât acest mare edificiu care se numeşte „UE” să rămână în picioare, să nu se distrugă”, a adăugat liderul elen.
Cu toate acestea, Preşedintele Greciei a încheiat întrevederea cu un mesaj optimist, declarând la finalul întrevederii: “deşi acum se pare că norii sunt destul de negri, sunt convins că în final se va însenina şi ţările noastre vor reuşi să depăşească aceste momente critice”. – www.promptmedia.ro